Pregovori sa Rusima oko Železare

Naredne nedelje država će početi pregovorte sa potencijalnim partnerom iz Ruske Federacije koji je zainteresovan za Železaru Smederevu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

11:48

Default images

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izrazio je nadu da će se razgovori okončati u kratkom roku. "Nama je stalo da Železara što pre proradi, jer učestvuje u ukupnom izvozu zemlje sa 12 odsto, a u industrijskoj prioizvodnji sa pet procenata", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da Srbija traži nekoga ko će investirati i unapredi tehnologiju u Železaru, ali nije navodio o kojoj kompaniji se radi.

"Železara u Smederevu je starteški važan proizvodni kapacitet za Srbiju", kazao je Dinkić i dodao da će kada bude moguće u pregovore uključiti i predstavnike sindikata.

Prema njegovim rečima, zbog prestanka rada Železare dodatno je pogoršan spoljnotrgovinski bilans zemlje, pa će u ovoj godini deficit tekućeg računa platnog bilansa dostići rekordnih 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Od januara 2011. godine Železara Smederevo je u državnom vlasništvu, nakon preuzimanja od američkog Ju es stila za jedan dolar.

U Železari je od 10. jula obustavljena proizvodnja, a na tenderu za strateškog partnera nije se javila nijedna od tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: