Dačić: Građani nemaju šta da štede

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da država ne može da vodi ekonomsku politiku štednje i stezanja kaiša, jer građani Srbije nemaju odakle da štede.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

11:00

Default images

Premijer je poručio da je pokretanje novog investicionog ciklusa ključ za paljenje ekonomske mašine koja je zaustavljena.

Dačić je na Menadžment forum Jugoistočne Evrope ukazao da nije realno pozivati na stezanje kaiša i štednju, jer štedi onaj ko ima, a građani Srbije nemaju.

"Sa najmanjim penzijama i platama, teško da se može ostvariti epohalan izum ekonomske politike, a to je štednja. Problem je naći ekonomski model koji će predstavljati i uvažavati realnost situacije u kojoj se nalazimo", istakao je premijer Srbije.

"Ne znam da li ste svesni da pola miliona penzionara ima penziju manju od 15.000 dinara, više do milion manju od 20.000 dinara i ako je ekonomski izum koji se predlaze zamrznuti penzije ili smanjiti penzije, dovešće do toga da pacijent umere", rekao je Dačić.

On je naglasio da su prednosti Srbije poljoprivreda, prehrambena industrija, energetika i poljoprivreda i naglasio da u tim delovima domaće privrede treba da krene taj novi investicioni ciklus.

"U pokretanju tog ciklusa važnu ulogu ima finansijski sekrtor, koji sam dosta kritikovao jer nije dosta u funkciji privrednog razvoja. Ne kažem da se tu radi o nezakonitim radnjama, ali on mora biti više u funkciji oživljavanja privede, što je i u interesu samo finansijskog sektora", naveo je Dačić ističući da se u Srbiji stalno sluša kako je finansijski sektor stabilan, a da istovremeno privreda propada.

"Da li je to normalno ili pokazuje da postoji defekt u sistemu - da finsijski sektor ne drži novac tamo gde je rizično", istakao je Dačić navodeći da su za godinu dana strane banke iz zemlje iznele milijardu i po evra što nije nelegalno, ali otvara pitanje društvene odgovornosti.

"Sa tim novcem moglo je nešto drugo da se uradi. To je tema o kojoj treba da se razmišlja", poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: