Od izvoza fiće 450 miliona evra

Novi model "Fijata" 500L, predstavljen je u ambasadi Italije u Beogradu, uz najavu da se ove godine očekuje 450 miliona evra prihoda od izvoza toga automobila.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

09:16

Default images

Predsednik Vlade Ivica Dačić je izjavio da je novi "500L" veliki uspeh za Srbiju i pokazatelj da su u našoj zemlji moguće velike investicije, "čak i u takvoj oblasti kao što je auto-industrija".

Dačić je rekao da bi pre nekoliko godina izazvalo nevericu da je neko izjavio da će se u Srbiji proizvoditi i prodavati na svetskom tržistu automobil "čija pojava predstavlja vest u svetu auto-industrije".

"Danas smo svedoci da je i to moguće i to je sigurno za nas podsticaj da i dalje težimo pojednako visokim ciljevima i u drugim industrijskim granama", rekao je Dačić. On je naglasio da je za ovakvo ostvarenje strateških ciljeva potreban i dobar partner i izrazio zadovoljstvo što je to upravo "Fijat", od čijeg glabalnog iskustva Srbija može da ima koristi.

"Ova investicija doprineće razvoju čitave Srbije, Kragujevca i drugih mesta iz kojih dolaže kooperanti. Tome će doprineti i razvoj infrastrukture i energetskih kapaciteta koji su bili potrebni za jedan ovakav tehnološki proces", rekao je Dačić.

"Voleo bih da mogu da obećam u naredne četiri godine rada ove vlade da ću imati još ovakvih primera kao što je uspešna saradnja sa Fijatom. Znam samo da nam je to potrebno i da ćemo mi učiniti sve da ima još ovakvih poduhvata, projekata i investicija, jer su one pokretači opšteg razvoja", naglasio je Dačić.

Dačić je stigao i da se našali rekavši da sada ministar finansija Mlađan Dinkić može da kaže da je Fijat naš najbolji izvozni posao.

"Sada će nam to biti mnogo lakše, jer nam je privreda propala", zaključio je srpski premijer.

Ministar finansija i privrede Dinkić je kazao novinarima da "Fijat" planira da do kraja godine proizvede 30.000 tih automobila, čija zvanična prodaja u Srbiji počinje 22. septembra. Takodje, "Fijat automobili Srbija" planira sledeće godine da proizvede izmedju 140.000 i 160.000 "Fijata" 500L, rekao je Dinkić i dodao da bi Srbija sledeće godine od izvoza mogla da dobije čak dve milijarde evra.

Dinkić je rekao da već postoji solidna tražnja i da je na međunarodnom tržištu u pretprodaji već rezervisano oko 8.000 tih automobila, od čega najviše u Nemačkoj.

"Fijat" 500L će se prodavati na više od 100 tržišta u svetu, između ostalog i u SAD. Ponuda motora obuhvata dva benzinca i turbo dizel, raspona snage od 85 do 105 "konja", a osnovna verzija "1.4 pop" koštaće u Srbiji 13.490 evra.

Ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio je podsetio da je zajednički projekat "Fijata" i države Srbije trenutno najveća investicija u našoj zemlji, dodajući da su u Srbiju došli i drugi italijanski investitori.

"Fijat je došao ovde jer dosta očekuje od budućnosti Srbije", istakao je Varikio i naveo da Italija i Srbija imaju čvrste veze.

Generalni direktor "Fijat automobila Srbije" Antonio Čezare Ferara je rekao da je početak prodaje novog modela "500L" važan trenutak za realizaciju "Fijatove" investicije u Srbiji, kao i da će se lansiranje tog modela pozitivno odraziti na našu privredu, a posebno automobilsku industriju.

Serijska proizvodnja modela "500L" počela je 4. jula, a mesec dana kasnije prvih 206 automobila namenjenih izvozu tranportovani su do luke Bar, odakle su brodom prevezeni za Italiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: