Renesansa u gradu bakra

Jedini grad u Evropi i svetu koji u centru ima rudnik jeste Bor. Zbog toga svakodnevno beli dim lebdi iznad njega.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

15:39

Default images

Međutim, stanovnici tog grada kažu da se Bor u poslednjih nekoliko godina promenio na bolje, sve manje ima zagađenog vazduha, a sve više života i obnovljenih zgrada.

Poslednjih decenija ima veoma loš imidž kao grad koji je nepoželjan za život. Borani se ljute kada se ovako govori o njihovom gradu i na sve moguće načine pokušavaju da promene imidž svoga grada.

Poslednjih decenija grad ima veoma loš imidž kao grad koji je nepoželjan za život. Borani se ljute kada se ovako govori o njihovom gradu i na sve moguće načine pokušavaju da promene imidž svoga grada.

Prizor iz centra Bora više podseća na površinu neke čudne planete, nego na jedan od najurbanijih gradova u Srbiji. Ovo je slika Bora koju godinama gledamo, uz vesti da u ovom gradu ne može da se diše.

Prvi spomenik koji ćete videti na samom ulasku u Bor, kao i skuplture po gradu, povezane su sa rudarstvom.

U Boru ni ne pomišljaju da rudnik u centru grada zatvore. Polovina radno sposobnog stanovništva radi u RTB "Bor". Prosečna plata je oko 60 hiljada. Međutim, grad je ovu renesansu doživeo tek pre nekoliko godina, kada je cena bakra porasla.

Pre toga, rudnik je napustilo skoro 6.000 radnika. Mnogi od njih napustili su i Bor. Neki od onih koji su ostali, odlučili su da ovo promene. Internetom. Najpre su doveli u pitanje zvanične podatke o zagađenju.

Samo tokom poslednjih nekoliko godina izgrađeni su zoološki vrt, fontane, sportski centar sa akva-parkom, hipodrom, karting staza i skejt-park.

U gradu se razvija i potpuno nova turistička grana - industrijski turizam, koji se ne završava samo pogledom na kop. Turisti mogu da upoznaju RTB, ali i da svrate u klub pod nazivom "Jama". Pravo ime za mesto koje se nalazi 400 metara ispod zemlje.

Budućnost Bora je još dublje od "Jame". Pre nekoliko meseci otkrivena su nova nalazišta bakarne rude, dovoljna za narednih 50 godina eksploatacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: