Opravdano subvencionisati kredite

Država će rebalansom budžeta izdvojiti dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, a u PKS kažu da je to opravdana "investicija".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

13:28

Default images

"Izdvajanje novca za suvencionisane stambene kredite je opravdano i uvek je dobra investicija", rekao je sekretar Odbora za građevinarstvo PKS Goran Rodić.

On je kazao da od te vrste kredita svi imaju koristi: gradjani, gradjevinska operativa i na kraju država kojoj se taj novac uvek vrati.

Rodić je rekao da je predvidjenih 500 miliona dinara ,naravno, malo novca, ali da je zbog ekonomske situacije u zemlji svaki dinar izdvojen za tu namenu dragocen.

Inače, budžetom za ovu godinu za subvencionisane stambene kredite bilo je opredeljeno 1,7 milijardi dinara i odobreno više od 1.100 zajmova, pa je novac potrošen već u julu. Država bi, prema rečima Rodića, trebalo da izdvoji za subvencionisanu kupovinu stambenih kvadrata u 2013. bar isto koliko i u ovoj godini.

Prosečna vrednost kredita, koji se osigurava kod Nacionalne korporacija je oko 33.000 evra i uglavnom su to stanovi do oko 50 kvadrata.

Zainteresovani za taj vid kupovine stana moći će uskoro da podnesu zahtev za dobijanje kredita, čim bude počeo da se primenjuje rebalans budžeta o kojem se trenutno raspravlja u skupštini.

Subvencije za kupovinu stanova su deo uredbe o pomoći države gradjevinskoj industriji, a veliki broj gradjana se zainteresovao zbog blažih uslova za odobravanje kredita za koje država daje beskamatni kredit od 20 odsto vrednosti stana koji se otplaćuje u poslednjih pet godina. Kamata je ograničena na maksimalnih 4,5 odsto plus šestomesečni Euribor. Obavezno učešće kupca je smanjeno na pet odsto i za te kredite mogu da konkurišu gradjani čiji je mesecni prihod do 150.000 dinara, a starosna granica je ukinuta.

Porez na kapitalnu dobit ubuduće neće plaćati prodavac stana, ukoliko je nekretnina bila njegovo vlasništvo najmanje 10 godina, što je predvidjeno izmenama Zakona o porezu na dohodak gradana.

Do sada je porez na kapitalnu dobit iznosio 10 odsto, ali je isto tako predloženim izmenama zakona stopa podignuta na 15 procenata za one koji nisu vlasnici duže od 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: