Kalanović: Siva ekonomija 40 odsto

Ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović kaže da je, prema podacima kojima raspolaže, "siva ekonomija" u Srbiji na nivou od oko 40 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

13:19

Default images

Verica Kalanović je ocenila da je najviše onih koji rade "na crno" u oblasti malih peduzeća i preduzetnika.

Kalanovićeva je najavila da će uskoro biti predstavljen novi zakonski predlog po kojem će zaplenom robe na 45 dana biti sankcionisani oni koji iz "sive ekonomije" ne pređu u legalne tokove do 2013. godine, a ukoliko to ne učine ni u roku od 45 dana roba će im biti trajno zaplenjena.

Govoreći o nivou "sive ekonomije" u Srbiji, na tribini "Siva ekonomija, socijalno-ekonomski problem u Srbiji", ona je rekla da neki pominju podatak o učešću većem od 50 odsto, ali da se ona sa time ne bi složila i da je prema podacima kojima raspolaže "siva ekonomija" na nivou od oko 40 odsto.

"U Šavajcarskoj je 'siva ekonomija' na nivou od oko 8,1 odsto, u SAD 6,7 odsto, a u zemljama u susedstvu na primer Sloveniji izmedju 20 i 22 odsto", navela je Kalanovićeva. Ona je istakla da je za suzbijanje te pojave neophodan set različitih mera - olakšanje poslovanja i oštrija kontrola.

Ministarka je rekla da nije sigurna da samo smanjenje poreza i doprinosa može da dovede do značajnog smanjenja "sive ekonomije" odnosno da do toga ne može dovesti jedna izolovna mera.

Kao primer navela je odluku o smanjenju poreza i doprinosa iz maja 2011. koja je trebalo da dovede do toga da se radnici iz "sive zone" prevedu u legalne tokove."Nekih rezultata jeste bilo, došli smo do cifre od 10.000 radnika", dodala je Kalanovićeva i dodala da i uprkos drastičnom smanjenju poreza i doprinosa nije bilo značajnog smanjenja sive ekonomije. Ona je izrazila očekivanje da će se nova vlada ozbiljnije pozabaviti reformom inspekcijskog sistema budući da postoj veliki broj inspekcija, a mali broj izvršilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: