Grujić: Mere su samo prvi korak

Predsednik kluba ”Privrednik” Branislav Grujić kaže da su Dinkićeve mere za oporavak nužne ali ih on smatra samo prvim korakom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

10:49

Default images

On smatra da kako bi popunila rupu u budžetu Vlada treba da proda zemljište i nekretnine, ne strateška preduzeća.

"Kad ste dužni i nemate pare da vratite dug, još niko nije izmislio nijedan novi recept, osim da odloži plaćanje, dodatno se zaduži na drugoj strani ili proda sve ono što mu po prioritetima ili po pitanju strateške vrednosti manje treba", rekao je Grujić u intervjuu Novostima.

On je naveo da je "u životu često situacija takva da ono što vam malo treba obično nema kupca", pa se tako mora ići na prodaju vrednih stvari.

"Ovde ne mislim na neka strateška preduzeća, već pre na imovinu Republike Srbije, zemljište, nekretnine", rekao je Grujić.

Da bi se sprečio kolaps srpske privrede neophodno je rešavanje likvidnosti države i plaćanje njenih zaostalih obaveza. To bi, bar na kratak rok, pomoglo privredi da donekle povrati krv u svoj krvotok, kaže Grujić. On Dinkićeve mera za oporavak smata nužnim, ali kaže da je to samo prvi korak.

"Sam ministar Dinkić je na Savetu izjavio da je veliki broj predloženih mera ono što su privreda i udruženja tražila, tako da ne mogu da kažem da u sferi ovih predloga ima demagogije i populizma. Antikrizne mere su nužne, ali to je samo prvi korak, i ne mogu ni da ih hvalim ni da ih kritikujem, jer je za to još rano", kaže Grujić.

On navodi da niko iz privrede ne očekuje čarobni štapić za rešenje problema Srbije, koja je devastirana u prethodnih 20 godina.

"Sto puta je ponovljena činjenica da smo na nivou BDP iz 1978. Ova vlada nema drugog izbora nego da pokuša da uradi sve kako bismo se približili barem zemljama u našem okruženju. Sve snage treba usmeriti na borbu protiv nezaposlenosti, niskog standarda, a za stvaranje efikasne i poštene države sa izbalansiranim budžetom", navodi predsednik Privrednika.

Za novu guvernerku kaž da je bila prisutna na sednici Saveta i dala punu podršku zahtevima privrede za njeno pokretanje.

"Ispunjenje cilja o nivou inflacije ne može da bude jedini zadatak NBS i guvernerka je potvrdila da se radi na nizu mera koje treba da pomognu privredi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: