Ministarstvo o niklu: Bez panike

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je da je priča o eksploataciji nikla na ''dugom štapu" i da nema razloga za paniku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

16:33

Default images

Ministarstvo navodi da radi na obradi postojećih i prikupljanju novih informacija u vezi sa istraživanjem i preradom nikla u Srbiji, posle čega će se oglasiti.

"Ono što je sasvim sigurno je činjenica da je reč isključivo o istraživanjima, na koja imaju pravo svi koji apliciraju u okviru pravnih normi i ukoliko postoji prostor za istraživanje", navedeno je.

"Istovremeno, mi kao resorno ministarstvo ne posedujemo informacije o masovnom pomoru stanovnika u zemljama u kojima se vrši prerada i eksploatacija nikla, kao što su Turska, Rusija i Amerika. Takođe, sasvim je izvesno da pomenute zemlje ne bi žrtvovale veliki broj svojih stanovnika zbog nečega što se zove eksploatacija i prerada nikla", piše u saopštenju.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević više puta je, kako je navedeno, naglašavao da će se kao resorni ministar truditi da omogući realizaciju strateški važnih projekata, koji će Srbiji doneti prosperitet, ali nikako nauštrb nacionalnh interesa.

Kroz pronalaženje strateških partnera i dalje će se zalagati da većinski vlasnik bude država, a kroz izradu novog zakona o geološkim istraživanjima u rudarstvu radiće i na zaštiti naših prirodnih dobara i zaustavljanju njihovog daljeg rasipanja.

Ministarstvo je, takođe, odlučno da sva istraživanja moraju biti u saglasnosti sa zaštitom i očuvanjem prirodne sredine, a pre svega zdravlja ljudi.

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović izjavio je ranije danas da ta opština nikada neće dozvoliti bilo kakvo postrojenje za preradu nikla na njenoj teritoriji.

"Želimo i mi da znamo da li i koliko ruda i plemenitih metala ima na teritoriji opštine, ali nikada nećemo dozvoliti bilo kakva postrojenja koja bi ugrožavala životinu sredinu", izjavio je Jovanović povodom najave resornog ministra Bačevića da će se na nekoliko lokacija u Srbiji ići na eskploataciju nikla, te da je među njima i područje Topole.

Da bi kopanje nikla na Mokroj gori, u Vrnjačkoj banji i Topoli bio direktan udar na zdravlje građana Srbije i Republike Srpske smatra i režiser Emir Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: