Uskoro šećer i ulje iz rezervi

U prodavnicama i velikim trgovačkim lancima i dalje traje nestašica ulja. Glavni razlog je - cena.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

16:12

Default images

Nadležni najavljuju da bi situacija trebalo da se poboljša u naredna dva dana, kada će prazni rafovi biti popunjeni robom iz robnih rezervi. Međutim, i ovoga puta zbunjuje to što potrošači zemalja u našem okruženju, za razliku od nas, imaju dovoljno i ulja i šećera iz Srbije.

Delimično poboljšanje situacije očekuje nas u narednim danima. Međutim, deficitarni proizvodi neće doći iz fabrika, već iz robnih rezervi. Tržišna inspekcija ustanovila je da u velikim lancima nema zaliha u magacinima.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je problem nastao negde kod dobavljača koji ne isporučuju dovoljne količine ulja i šećera.

"Mi ćemo nastaviti sa intervencijom iz robnih rezervi pored ovih 5000 tona intervenisaćemo i dalje ukoliko se za to ne pokaže potrebe i ukoliko ne stabilizujemo tržište ovom prvom intervnecijom", kaže Ljajić.

U Privrednoj komori kažu da bi stabilnom snabdevanju, ali i cenama u ovom trenutku, trebalo da pogoduje to što smo imali velike zalihe iz prethodne godine.

"Na policama Crne Gore, BiH, Makedonije, pa čak i Kosova uredno stoje naše ulje i šećer. Država je već zabranila izvoz suncokreta, ali ne može da utiče na uljare da prestanu sa izvozom. Isto važi i za domaće tržište. Nadležni neće administrirati na duži rok. Kad bi se to dogodilo bio bi ugrožen princip slobodnog tržišta koje funkcioniše na bazi ponude i tražnje", kaže Vojislav Stanković iz PKS.

Procene su da bi zalihama mogli da branimo cene još u naredna tri meseca. Naime, godišnje trošimo 80 hiljada tona ulja, a u rezrvama imamo oko 60. Kada je reč o šećeru, potrošnja nam je 120 hiljada tona, a u rezervama se nalazi oko 80 hiljada tona.

Jedna od opcija, o kojoj će se uskoro razgovarati je i odobravanje interventnog uvoza. Time bi na naše police došlo ulje iz okruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: