I mobilni nam prazni novčanike

Korisnici mobilnih telefona svojim operaterima se najčešće žale na prevelike račune.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:56

Default images

Preveliki iznos računa najčešći je razlog zašto se korisnici mobilnih telefona žale operaterima čije mreže koriste. Tome su mnogo doprineli sve “pametniji” telefoni, koji se sami “kače” na internet i prave dodatni trošak, pišu Novosti.

Mobilni operateri, pak, ne žele javno da izlaze sa previše detalja oko vrste prigovora koji im pristižu, sve iz straha od konkurencije.

"Za prvih osam meseci ove godine Republička agencija za elektronske komunikacije primila je 261 prigovor na rad operatera mobilne telefonije. Do sada je u korist korisnika rešeno manje od 20 odsto prigovora, s tim što u okviru ovog ukupnog broja postoji veći broj prigovora koji su i dalje u radu", rečeno je “Novostima” u RATEL -u.

Podaci stručnih službi RATEL kazuju da se najčešći prigovori odnose na visinu računa, i to uglavnom zbog ostvarenog GPRS i 3G saobraćaja prilikom pristupa internetu na takozvanim pametnim telefonima

"Slede prigovori na prenos broja kod drugog operatera, i to u vezi sa trajanjem postupka i zbog govornih poruka, kao i na neispravnost telefona kupljenih u paketu. Vrlo mali broj se odnosi na druge nepravilnosti, poput nepokrivenosti mreže, neodgovarajućeg obaveštavanja o prekoračenju potrošnje i slično", - ističu u RATEL-u.

Mali procenat prigovora rešenih u korist korisnika direktna je posledica činjenice da se najveći broj njih odnosi na visinu računa. U tom slučaju Agencija nema način da izvrši proveru ostvarenog saobraćaja i sadržaja listinga, odnosno da izvrši korekcije računa.

"Godišnje Telenor dobije nekoliko hiljada pisanih reklamacija u vezi sa računima, uslugama, mrežom, uređajima ili zloupotrebom dokumentacije. U ovu grupu ne ulaze reklamacije zbog uznemiravanja korisnika", kažu u ovoj kompaniji.

U Telenoru navode da je RATEL od prošle godine počeo da proverava kvalitet rada operatera. "Procenat broja prigovora koji se odnose na ispravnost računa mora biti manji od jedan odsto na 100 reklamacija vezanih za račun korisnika. U Telenoru to je oko 0,4 odsto korisničke baze, i to za sve vrste reklamacija, a ne samo za ispravnost računa kako je RATEL propisao. Od ukupnog broja primljenih reklamacija svega jedna petina su osnovane", pojašnjavaju sagovornici “Novosti”..

Korisnici ovog operatera najviše se žale na iznos računa, potrošnju i kredit.

"U prvih šest meseci ove godine od preko osam miliona kontakata ostvarenih prema “Vip” korisničkom servisu samo dva odsto su bili prigovori. Većina prigovora bila je bez osnova, a u direktnom kontaktu sa korisnicima došli smo do obostrano zadovoljavajućih rešenja. Sa povećanjem broja “smart” telefona koje naši korisnici upotrebljavaju, kao i njihove navike da sve više vremena provode na internetu i društvenim mrežama, beležimo porast upita koji se odnose na GPRS saobraćaj", rečeno je “Novostima” u “Vip mobajlu”.

“Novostima” je u “Telekomu Srbija” rečeno da konkretne podatke o vrsti i broju prigovora ne mogu da iznesu u javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: