Staklaru napustilo 480 radnika

Iz Srpske fabrike stakla u Paraćinu dobrovoljno je, uz socijalni program od 300 evra po godini staža, otišlo 480 radnika.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:25

Default images

Radnicima koji su otišli fabrika je isplatila oko 5,4 miliona evra. Staklara sada ima 1.167 radnika.

Ranije je novi bugarski vlasnik najavljivao da bi u fabrici trebalo da ostane oko 800 radnika. Predstavnik vlasnika Nihad Čoragić rekao je da će svi koji žele da rade, uz prekvalifikaciju, moći da ostanu, ali da im radno mesto ne može biti zagarantovano.

"Posao nikome nije zagarantovan, uključujući i mene. Svi se borimo da posao zadržimo i da zaradimo platu. Nova tehnologija otprilike opravdava ovaj broj radnika, ako uspešno završe program prekvalifikacije", kazao je Nihad Čoragić.

Vlasnik je predvideo da bi na novoj opremi, koja će da se uvede, trebalo da radi od 800 do 850 ljudi.

"Treba uraditi kvalitetnu prekvalifikaciju, jer nova tehnologija ne trpi improvizacije. Sve je kompjuterizovano i tačno se znaju procedure. Zato će svi proći edukaciju na raznim nivoima", kazao je Čoragić.

On je dodao da će Staklara možda honorarno angažovati neke radnike koji su otišli iz fabrike, za pojedine specifične programe, poput ručne izrade kristalnog stakla.

Čoragić je najavio i zapošljavanje 50 mladih inženjera i dodao da će u roku od deset dana početi stručni deo selekcije.

On je naglasio i da je novi vlasnik ispunio obaveze prema državi i radnicima, kao i da će sve ostale obaveze iz ugovora do kraja biti ispunjene. "Zarade se isplaćuju redovno, a deblokirani su svi računi kompanije, tako da će od danas moći normalno da se posluje. U utorak će biti održana Skupština akcionara gde se opraštamo sa Srbijagasom, kao bivšim vlasnikom, i postavljamo naše organe", najavio je
Čoragić.

Iako je država bila u obavezi da učestvuje sa 140 evra na ime socijalnog programa za svakog radnika, novi vlasnik je isplaćivao svih 300 evra po godini staža.

Čoragić kaže da će vlasnik ta dugovanja kasnije rešiti sa državom i da je sada bilo najvažnije da se smanji broj radnika zbog smanjenja troškova fabrike.

"Prosečan minus fabrike je bio oko 1,2 miliona dinara mesečno", kazao je Čoragić.

On je najavio i da će vlasnik, iako je po ugovoru u obavezi da investira 22 miliona evra, u Staklaru uložiti 103 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: