Bisić:Skrivani podaci o finansijama

Savetnik u ministarstvu finasija Milica Bisić izjavila da su podaci o finansijama države u poslednjih sedam, osam godina bili sve manje i manje transparentni.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:21

Default images

Bisić je rekla da nije postojao nijedan razlog zbog čega bi bilo koji podatak bio skrivan, tajnovit i nedostupan javnosti.

Bisić je to rekla RTS-u odgovarajući na pitanja vezana za izjavu ministra finasija Mlađana Dinkića da su prethodno Ministarstvo finansija i premijer Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga na kraju 2011. godine, navodeći da on iznosi 45,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto 49,6 odsto. Ona je dodala da će tu informaciju kao i sve ostale nabolje proveriti DRI posle čega će biti jasna slika o svemu.

Dinkić je rekao da je tada sakriveno 1,2 milijarde evra, odnosno 135 milijardi dinara duga, i da su i "neki ljudi iz DS-a", pre svega Cvetković, time lagali javnost i kršili zakon i dodao da su sadašnje analize pokazale da je deo duga na kraju prošle godine sakriven i on je sada narastao do nivoa od oko 56 odsto. Bisić je naglasila da je i njen cilj kao savetnika u tom ministartsvu da se onemogući da se na bilo koji način spekuliše o visini rashoda i prihoda i da je najjednostavniji način za to da sve bude dostupno na sajtu.

Govoreći o rebalansu budžeta Bisić je navela da je u njemu jedna od ključnih stvari ukidanje definicije i postojanja sostvenih prihoda bilo kojeg državnog organa.

Ona je navela da ti prihodi zaista i ne postoje jer bilo koji od državnih organa šta god da naplaćuje to radi zato što je dobio državna ovlaštenja za to i dodala da stoga trezor nije je mogao da prati oko 40 milijardi dinara. Bisić je rekla da je PDV neutralan i da nije teret za proizvodnju nego za potrošnju, ali i da smatra da smanjenje PDV na stvari za decu ne bi doveli do toga da se smanji cena te robe.

Ona je objasnila da su porezi na potrošnju takozvani regresivni i da se socijalna politika ne vodi kroz njih i da se nada da će se u budžetu za sledeću godinu moći da se opredele sredstva koja će ići neposredno onim roditeljima koji spadaju u siromašnju kategoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: