LDP: Rebalans vodi u zaduživanje

Posledice rebalansa budžeta biće dalje zaduživanje a iz 2012. godine izaći ćemo kao zemlja koja se zadužila pet milijadri evra.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 16.09.2012.

13:20

Default images

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je naveo da Vlada Srbije pokušava da kroz parlament prošvercuje rebalans budžeta, bez šire društvene rasprave, što govori o nemoći, slabosti i nesposobnosti premijera Ivice Dačića i vladajuće koalicije.

"Uskraćivanjem prava da učestvujemo u formiranju i sprovođenju ekonomske politike nama se uskraćuje pravo na normalan život", rekao je Jovanović.
"Rasprava o rebalansu je pravo svakog čoveka u Srbiji, jer svaki čovek taj budžet puni. Rebalans budžeta je najveća pretnja našem društvu. Beda koja će se uvećati neodgovornom politikom Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića onemogućiće nas da racionalno rasuđujemo i gurnuće nas u stihiju iz koje će izaći oni koji je prežive. Nema nove ekonomije bez nove politike", rekao je Jovanović.

Predsednik LDP-a je upitao da li postoji veća uvreda za gradjane od stava da se usvaja rebalans koji je izraz štednje, a da će deficit biti za 20 milijardi dinara veći od deficita koji je predvideo prethodni premijer Mirko Cvetković.

"To je uvredljivo i bezobrazno, poruka da će povećati penzije za dva odsto, da će da strovale inflaciju na 10 odsto i dižu PDV za dva poena. Zadužili su zemlju za pola milijarde evra od izbora Vlade. Pola milijarde evra za 50 dana, to je prolazno vreme Dačića, Vučića i Dinkića", rekao je Jovanović.

Predsednik LDP-a je naveo da će Srbija u narednoj godini samo za kamate morati da obezbedi 1,8 milijardi evra, što je ukupno šest milijardi evra.

"Odakle nam taj novac, a iz toga sve proizlazi, i usijane glave na ulici, i prebijanje oko Parade ponosa i tuče po stadionima i nacionalizam i ekstremizam, svaka vrsta populizma proizlazi iz bede", rekao je Jovanović.

Jovanović je najavio da će o suprotstavljanju rebalansu i novoj ekonomskoj politici pokušati da se dogovori sa šefovima poslaničkih grupa ostalih opozicionih stranaka, sindikatima i najavio da će LDP početi prikupljanje potpisa gradjana za promenu ekonomske politike. Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić rekla je da će rebalans budžeta povećati nezaposlenost i produbiti krizu i istakla da je potrebna kontrola Poreske uprave isplate zarada, jer 70 odsto zaposlenih u Srbiji ne prima platu ili je ne prima redovno.

"Država će ispatiti 13. penziju svima koji pokažu penzioni ček na manje od 15.000 dinara, a niko ne razmišlja da li neko od tih penzionera ima dva ili tri stana. U Srbiji, takodje, ima izmedju 200.000 i 300.000 penzionera koji imaju penzije '15.001 dinar' i oni neće dobiti pomoć", rekla je Ranka Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: