Ruski kredit, ipak ide u železnicu

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da za sada nije promenjena namena ruskog kredita od 800 miliona dolara za razvoj srpske železnice.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

10:29

Default images

"Mi smo projekte za tih 800 miliona dolara namenjenih železnici pripremili, precizni dogovori i dinamika postoje. Još niko nije rekao da će deo tih sredstava otići za dopunu našeg budžeta", rekao je Mrkonjić.

On je kazao da će ukoliko se to bude desilo obavestiti javnost, kao i da bi početkom marta trebalo da počnu prvi radovi na izgradnji drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, koji će se finansirati ruski kreditom.
Neki beogradski mediji su preneli informaciju da će Rusija odobriti Srbiji kredit od milijardu dolara za budžetsku podršku umesto ranije dogovorenog zajma u vrednosti 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu.
Mrkonjić je, govoreći o putnoj infrastruktru, naveo da postoji velika zaintersovanost stranih investitora za naše projekte. Za izgradnju Koridora 11 odnosno autoputa od Beograda do granice Crne Gore su, prema njegovim rečima, veoma zainteresovane kineske firme, ali "za sada konkretnog dogovora nema".
"Interes pokazuju direktno kroz pregovore sa predstavnicima naših vlasti, a u tim pregovorima učestvuje i Ministarstvo gradjevine i te pripreme za sada idu dobro", istakao je Mrkonjić dodajući da ne želi da se upušta u procene koliko će Kinezi uložiti novca u Koridor 11.
Kinezi se, prema njegovim rečima, posebno interesuju za delove autoputa od Beograda do Čačka koji nisu započeti - deonicu od Beograda do Obrenovca u dužini od 27 kilometara, od Obrenovca do Uba - 25 kilometara, od Lajkovca do Ljiga - 25 kilometara i od Preljine do Čačka, što je sve oko 100 kilometara.
Kinezi su, kako je rekao ministar, zainteresovani i za izgradnju poprečnog autoputa Pojate-Preljina u dužini oko 100 kilometara, a čija bi izgradnja koštala, prema sadašnjim procenama, izmedju 400 i 450 miliona evra. Srbija svojim sredstvima iz budžeta već gradi deonicu od Uba do Lajkovca sa oko 70 miliona evra, a Azerbejdžanci deo od Ljiga do Preljina u dužini oko 40 kilometara, gde će učestvovati i naša preduzeća, kazao je Mrkonjić podsetivši da su nam Azerbejdžanci dali kredit od 300 miliona evra za taj posao.
"Videćemo šta će Kinezi konkretno ponuditi. Ministar prosvete Žarko Obradović je pre nedelju dana bio u Kini i odneo čitav niz projkata za koje su zainteresovani i u tom kineskom paketu od 10 milijardi evra za Jugoistočnu Evropi biće i naši projekti, kao i neki drugi na primer za gradnju dela obilaznice oko Beograda od Bubanj Potoka do tunela Straževica i još neki energetski projekti", objasio je ministar.
On je izrazio očekvanje da će sa Kinezima uskoro biti postignut dogovor, kao i da je dobra vest što su Kinezi započeli pregovore o izgradnji autoputa koz Crnu Goru od Bara ili Podgorice do Srbije.
Mrkonjić je istakao da su kineski gradjevinari pokazali izuzetne rezultate gradeći most preko Dunava u Beogradu izmedju Zemuna i Borče, gde su primenili nove tehnologije.
Što se tiče sudbine Jata, Mrkonjić je kazao da je stav nove vlade isti kao i kod prethodne - da Srbija treba da ima svoju aviokompaniju, u partnerstvu sa nekom aviokompanijom ili samostalno, ali da će imati svoju nacionalnu aviokompaniju. Oko pregovora sa potencijalim partnerima ne bih izlazio u javnost , jer su to velike kompanije koje mogu da imaju problema na berzi zbog takvih informacija, napomenuo je ministar.
Mrkonjić je rekao da se dobro odvijaju radovi na izgradnji Koridora 10 u Srbiji, koji bi trebalo da bude potpuno gotov do polovine 2014, navodeći da je od polovine 2008. završeno oko 200 kilometara autoputa na Koridoru 10 i da se gradi preostalih 130 kilometara, osim kroz Grdeličku klisuru, gde se uskoro očekuju radovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: