"Cilj je da Srbija ne bankrotira"

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će se ograničavanjem državnih troškova sprečiti da Srbija bankrotira.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 16.09.2012.

10:23

Default images

"Cilj nam je da Srbija ne bankrotira i da ne dodjemo ni blizu situacije u kojoj se nalazi Grčka. To ćemo postići ograničavanjem troškova države. Fiskalni savet je u pravu, jedino radikalno smanjenje budžetskog deficita može na srednji rok da obori nivo javnog duga", rekao je Dinkić u intervjuu za Politiku.

Dinkić je istakao da će poslušati Fiskalni savet i da će do sledeće godine minus u kasi dodatno smanjiti na 3,5 odsto.

"Biće umanjene sve subvencije, osim onih za poljoprivredu, ali i izdaci za kupovinu robe i usluga. Obavestio sam Međunarodni monetarni fond da sam odlučio da minus u kasi umesto na četiri, dogodine smanjimo na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Dinkić.

On je kazao da je potrebno trajno smanjenje deficita i dodao da je "već krenuo sa saradnicima da radi na merama kojima će taj cilj biti postignut".

Dinkić je najavio da će do kraja sledeće nedelje ministarstva u Srbiji dobiti "instrukcije" o trošenju novca u narednoj godini.

Ministar finansija i privrede kazao je da je državni novac tokom prvih pet meseci ove godine, u predizbornoj kampanji, neracionalno potrošen i da to ne može da se nadoknadi.

"Rashodi su eksplodirali u prvih pet meseci, a onda su veštački smanjeni u junu i julu tako što država za vreme formiranja vlade nije baš ništa plaćala. Nas je sačekao ogroman račun", rekao je Dinkić.

Dinkić je ocenio da je budžet za 2012. godinu "feleričan", kao i da će njegova (Dinkićeva) odgovornost početi s budžetom za iduću godinu.

On je naglasio da niko neće biti izuzet od plaćanja poreza i da će sva velika preduzeća biti predmet kontrole bez izuzetka. "Ko posluje po zakonu imaće podršku, čak i javnu pohvalu, a ako je neko svoju poziciju stekao na utaji poreza ili selektivnoj naplati, biće sankcionisan", kazao je ministar.

Dinkić je ocenio da sada ima veliku podršku kolega i da je zato ubedjen da će "zaustaviti krizu".

"Neće biti lako, ali kad smo pregurali početni period, uveren sam da ćemo uz mnogo napora i rada uspeti. S programom fiskalne konsolidacije koji će prepoloviti budžetski deficit u narednoj godini - sada lakše dišemo", rekao je Dinkić.

On je ocenio da je "stezanje kaiša narodu koji više nema šta da steže nemoguće" i dodao da mu takve stvari "neće padati na pamet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: