Koliko je opala kupovna moć građana

Prosečno domaćinstvo u Srbiji raspolaže mesečno sa oko 50 hiljada dinara, pokazuju zvanični podaci.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

15:58

Default images

Međutim, pitanje je koliko troškova tom sumom jedna porodice može da podmiri, s obzirom na sva najavljena poskupljenja.

Pored rasta cene energenata, još jedan faktor mogao bi da bude i najava povećanja poreza na dodatu vrednost.

Meso, mleko, kafa, kucna kozmetika, samo su neke od stvari čije se poskupljenje najavljuje. Građani više ne mogu ni da pobroje šta je sve i za koliko poskupelo.

U Mlekari Moravica u Arilju ističu da nisu podizali cene svojih proizvoda od 2010. godine, dok su za to vreme struja ili ambalaža koju koriste poskupele i za 20 osto. Navode da će zbog PDV biti prinuđeni da delom koriguju cenovnik.

I trgovci najavljuju da se mogu očekvati veće cene, pogotovo onih namirnica koje ne spadaju u kategoriju osnovnih. Tako bi mogle da poskupe kozmetika, kućne hemija, odeća i obuća i usluge fiksne i mobline telefonije.

Država je spremna da interveniše iz robnih rezervi da bi se predupredile više cene hrane.

"Sigurno to nije popularna mera ali verujem da ce imati minimalne efekte kada se radi o ukupnojprivrednoj aktivnosti imajuci u vidu povecanje cena imajuci u vicu činjenicu da mi ne podižemo PDV na osnovne životne namirnice on ostaje na 8 odsto", kaže Rasim Ljajić.

A da je pala kupovna moć stanovništva nema nikakve dileme, pošto su za poslednjih godinu dana cene otišle skoro osam odsto, a realna vrednost plata je pala za skoro tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: