"EPS nenamenski trošio milijarde"

U protekle tri godine Elektroprivreda Srbije (EPS) je nenamenski potrošila oko dve milijarde dinara samo sprovodeći hitne javne nabavke, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

11:27

Default images

Kako piše Blic, najviše nepravilnosti utvrđeno je prilikom raspisivanja tendera za remont postrojenja.

Sporne nabavke prilikom remonta raznih postrojenja sprovodila su razna privredna društva koja posluju u okviru tog javnog preduzeća.

I to počevši od "Elektrosrbije" Kraljevo preko Drinsko-limske hidroelektrane iz Bajine Bašte do lazarevačke "Kolubare", navodi taj list.

Samo ove godine EPS je uzeo kredit od milijardu dinara od Poštanske štedionice, što je, kako kažu u Upravi za javne nabavke, sporno, budući da je postojao samo jedan ponuđač, prenosi Blic.

List podseća da je ministarka enegetike Zorana Mihajlović najavila da će biti ispitano kako je EPS obavljao remonte i uvozio struju.

Blic prenosi da je još pre nego što je javnost obavestila da će policija sprovesti istragu o načinu na koji je EPS uvozio struju, Mihajlovićeva navela da je EPS uvozio struju u cajtnotu, odnosno kada su nestašice, umesto da je planirao uvoz, čime bi ostvario uštede.

Od toga su, prema njenim rečima, najveću zaradu imali uvoznici, "Rudnap", koji je u vlasništvu Vojina Lazarevića i EFT Vuka Hamovića, piše Blic.

U EPS- u za Blic kazali da su u ovoj godini poslove po raznim partijama u kupovini struje dobijali EGL, EFT, GEN-I, "Alpiq energija", "Ezpada".
S obzirom na to da u ovoj godini nije bilo izvoza struje zbog suše, preko ovih kompanija EPS je samo kupovao struju iz uvoza, prenosi Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: