Štediše više daju, manje zarađuju

Nedelja štednje ove godine biće, prema nezvaničnim najavama bankara, sigurno zapamćena po nešto nižim kamatnim stopama koje će ponuditi na štednju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

11:09

Default images

Biće zapamćena i po većem nametu na zaradu građana od štednje.

Naime, izmene zakona koje će stupiti na snagu 1. oktobra, doneće kao posledicu to da građani koji imaju štednju u devizama državi moraju da plate, ne više deset, već 15 odsto iznosa koji dobiju na ime kamate.

Inače, praksa smanjivanja kamatnih stopa prisutna je već treću sezonu. Tako su sada kamate na devizne uloge u odnosu na pre nekoliko godina prepolovljene.

Čudno, ali to nije donelo smanjenje štednje, već naprotiv - štednja je za oko dve milijarde evra veća nego, recimo, 2008. godine. Bankari kažu da je očito da su građani promenili kriterijum koji ih opredeljuje za štednju u određenoj banci. Više to nije visina kamatne stope, već, kako kažu, sigurnost uloga.

Dok Nemac u proseku štedi 40.000 evra, Srbi u banci čuvaju 40. deo toga - 1.000 evra. U Nemačkoj je prosečna kamata oko 1,5 odsto, u Srbiji tri puta veća, pet odsto. Poslovne banke u EU daju štedišama prosečnu kamatu 2,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: