"Povećanje PDV neće doneti dobro"

Povećanje stope PDV-a preduzećima neće biti od koristi, smatra predsednik skupštine Zajednice preduzetnika u Privrednoj komori Srbije Miroslav Miladinović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 15.09.2012.

10:51

Default images

"Povećanje stope PDV neće doneti, takoreći, ništa dobro. Mi povećanje stope PDV-a ne možemo nadoknaditi kroz dizanje cena i usluga i veoma teško ćemo se tu ugraditi", naveo je Miladinović, koji je uzdržan po pitanju ukidanja parafiskalnih nameta.

Vlada Srbije je ove nedelje odlučila, u okviru mera predvidjenih rebalanskom budžeta za 2012. godinu, da se stopa PDV-a podigne sa 18 na 20 odsto, a na životne namirnice ostane i dalje na osam procenata.

Predsednik skupštine Zajednice preduzetnika u PKS je dodao da je normalno da država gleda da nadomesti prihode koje ne može sa drugih strana da ostvari, ali da je pogrešno ukoliko je to jedini motiv.

"Ako je to spasavanje zemlje, onda mi to pozdravljamo", naveo je Miladinović i dodao da u tom slučaju, a u nastojanju da se stvori bolji ekonomsko-poslovni ambijent, PDV treba da bude umanjen na zahtev preduzetnika.

Govoreći o ukidanju parafiskalnih nameta, on je istakao da će se njihov efekat videti tek u narednom periodu.

"Te mere ne treba mnogo ni hvaliti, ni kritikovati, dobro je da se ide u susret privrednicima i da se rešavaju njihovi problemi, ali treba biti uzdražan", rekao je Miladinović.

On je dodao da preduzetnici ukidanjem nameta mogu biti zadovoljni ili nezadovoljni kada "sve bude došlo do područnih uprava prihoda", i kada im te institucije budu poslale obaveštenje ili instrukciju o oporezivanju i nametima.

Prema njegovoj oceni, od taksa koje su ukinute, mala i srednja preduzeća "kače" tri, četiri bitne, dok se sa nekima građani opterete možda jednom u životu, ali i to nije zanemarljivo. Govoreći o defiskalizaciji zanatlija, Miladinović je ocenio da se već u ovom trenutku vidi da to neće dati dobre rezultate, podsetivši da je Zajednica svojevremeno upozoravala da za uslužne delatnosti ne treba uvodti fiskalne kase.

Zanatlije su za fiskalne kase imale troškove za GPRS od 400 dinara mesečno, tehnički pregled i servisiranje, a ukoliko sada budu plaćali paragon blokove i porez na usluge izdatak na mesečnom nivou će ići do 5.000 dinara, ukazao je on.

Miladinović je najavio da će Zajednica preduzetnika u PKS zatražiti sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije kojima bi predočili rezultate mera, kao i šta je još potrebno uraditi da bi se malim i srednjim preduzećima olakšalo poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: