Privrednici zadovoljni merama Vlade

Privrednici su izuzetno zadovoljni merama Vlade za fiskalnu konsolidaciju, iako su među njima i one za koje bi se moglo reći da su novo opterećenje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

10:39

Default images

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković objasnio je da se ocena o novom opterećenju, pre svega, odnosi na povećanje opšte stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 18 na 20 odsto i poreza na dobit sa 10 na 12 odsto.

Atanacković je naglasio da, međutim, na su ta povećanja "minimalna i sigurno nisu mogla biti manja".

"Isto tako moramo shvatiti da je naša država toliko zadužena, kao i da postoji veliki jaz u potrebama i onome što postoji u budžetu, da je prosto nemoguće to na neki drugi način rešiti", naglasio je čelnik UPS.

Atanacković je rekao da će biti dovoljno "kompenzacionih stvari", kao što je ukidanje čak 130 parafiskalnih nameta, zahvaljući kojima će biti poništene mere koje nisu povoljne za poslodavce.

Primećujući da će povećanje PDV sigurno smanjiti promet, Atanacković je istakao da, iako je ranije to poresko opterećenje bilo niže, privrednici nisu mogli da ostvare profit, jer su ih pre toga parafiskalnim nametima “globili, što lokalne samoouprave, što republika”. Predsednik UPS je rekao da merama posebno treba da budu zadovoljni najbrojniji privrednici - preduzetnici, odnosno zanatalije kojima je ukinuta obaveza posedovanja fiskalnih kasa, kao i zbog podizanja cenzusa za obavezan ulazak u PDV sistem, sa sadašnjih četiri miliona na osam miliona dinara.

Atanacković je kazao da misli da se dosta vodilo računa da budu ispunjena obećanja iz predizborne kampanje koja su se odnosila na najbrojniji deo domaćih privrednika.

Atanacković je ukazao da ima i dosta stvari koje treba uraditi u narednom periodu, pre svega u pravosuđu koje mora biti efikasnije, kao i unapređenju rada Poreske uprave, po ugledu na razvijene evropske zemlje.

Vlada Srbije usvojila je 10. septembra Predlog rebalansa budžeta za 2012, kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti propadanje države.

Programom mera se značajno rasterećuju privrednici - zanatlije, mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi oko milion ljudi.
Već od 1. oktobra 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaća firmarine i takse za isticanje reklame, što će im doneti pojedinačnu uštedu i do 200.000 dinara godišnje.

Isključena je i mogućnost da bilo koje druge državne institucije ili organi uvode takse i druge namete, osim Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: