Dinkić: Oporavak starih giganata

Tri su ključne aktivnosti kroz koje država planira u narednom periodu da podigne domaću proizvodnju.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 15.09.2012.

10:10

Default images

A to su pokretaje domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, dovođenje multinacionalnih kompanija na srpsko tržište i bolja prodaja konvencionalnog naoružanja koje proizvodimo.

Prema najavama ministra Mlađana Dinkića, neće biti zaboravljena ni preduzeća u restrukturiranju - njih 172 , gde je zaposleno tačno 54.648 radnika.

Plan je da se preduzeća u problemima tretiraju „slučaj po slučaj“, kao što je to bilo sa „Gošom“ iz Smederevske Palanke, kako bi se pogoni oživeli, a proizvedena roba postala konkurentna.

"Kada je reč o prehrambenim kapacitetima, u Ministarstvu finansija i privrede se radi mapa kapaciteta čuvenih u bivšoj Jugoslaviji, a koji sada ne rade" , kaže za Novosti Dinkić.

Model koji će država primenjivati u određenom preduzeću biće različit od slučaja do slučaja.

"Negde će država pokretati proizvodnju, pa ćemo, ukoliko pronađemo partnera, prodati te kapacitete", objašnjava Dinkić.

"U drugim slučajevima ćemo pokušati da odmah nađemo kompaniju iskusnu u određenoj oblasti i da joj kroz sistem podsticaja pomognemo da obnovi proizvodnju. Sada, recimo, imamo „Porečje Vučje“ koje stoji, zatim preduzeće „Jutra“ u Koštunićima.... Ima dosta kapaciteta koje treba da podignemo. U krajevima gde, recimo, nemamo mlekare ili hladnjače, a imamo lokalne proizvođače, stimulisaćemo investicije." Dinkić ističe da će preduzeća u problemima država tretirati slučaj po slučaj, kao što je to bilo sa „Gošom“ iz Smederevske Palanke. Ovo bi trebalo da je dobra vest, naročito za preduzeća iz raskinutih privatizacija, u kojima proizvodnja nije ponovo oživela. Na pitanje da li se planira ograničavanje perioda u kome jedno preduzeće može da nosi oznaku „u restrukturiranju“ i tako bude spaseno prinudne naplate dugova do oporavka, Dinkić odgovara da o tome još nije doneta konačna odluka.

"Zašto? Zato što mislim da možemo da rešimo pitanje „Prve petoletke“ i „Fabrike vagona“ u Kraljevu i mnogih drugih u narednom periodu, slučaj po slučaj", objašnjava ministar.

"Ne želim da uradimo nešto brzopleto i da upropastimo mogućnost oporavka. Kruševački „14. oktobar“, na primer, sada ima samo jedan deo proizvodnje koji ide na tržište i to iz oblasti energetike, dok je proizvodnja bagera zastarela i nema kupce. Ulagati u tu proizvodnju na isti način je besmisleno".

Dinkić ističe da će država, praktično, u tom preduzeću da održava socijalni mir, do momenta dok ne nađe nekoga ko može da proizvodi proizvod koji tržište traži.

"Da li će to da budu bageri ili tenkovi, meni je svejedno" , kaže Dinkić.

"Samo da nađemo neku proizvodnju koja može tu da se smesti, a koju tržište traži. Slično ćemo uraditi sa nekim drugim preduzećima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: