SU: Skok cena ulja i mesa i mleka

Pojedini proizvođači ulja povećali su cene u Subotici za više od 20 odsto i cene mesa beleže skok, dok cene mleka i mlečnih proizvoda za sada ostaju iste.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

14:51

Default images

Međutim, uskoro se može očekivati neznatno poskupljenje pojedinih proizvoda.

Kako kažu u subotičkom “Trgoprometu”, cene ulja pojedinih proizvodjača povećane su u poslednjih 60 dana za 20 do 22 odsto, a dobavljači isporučuju manje proizvoda u odnosu na raniji period.

“Potrošači imaju informacije da će skočiti cena ulja pa kupuju veće količine. Police su uglavnom pune, nestašica nema, samo dobavljači čekaju da vide da li će biti povećanja cena", ističu u Trgoprometu.

Povećane su i cene mesa. Tako je po podacima Republičkog zavoda za statistiku kilogram šarana u Subotici u avgustu koštao 350 dinara, što je za 20 dinara više nego u julu.

Juneće meso je koštalo u avgustu 590 dinara, što je za 110 dinara više nego u julu, svinjsko je sa 485 poskupelo na 559 dinara, a jedino je teleće je ostalo na nivou od 699 dinara.

Najčešća cena svežeg pilećeg mesa iznosila je u avgustu 331,12 dinara, što je više nego u julu kada je cena iznosila 285,90 dinara.

Sudeći prema najavama iz Denjub fuds grupe (DFG), uskoro možemo očekivati i blagi porast cene mleka i mlečnih proizvoda Mlekare Subotica, koja posluje u sklopu ove grupacije.

Prema rečima direktorke za korporativne i regulatorne poslove DFG Svetlane Glumac, početkom oktobra uslediće povećanje otkupne cene sirovog mleka, a nakon toga biće razmatrano i poskupljenje finalnih proizvoda.

“Početkom jula smo podigli otkupnu cenu sirovog mleka za naše farmere, a nakon toga usledilo je povećanje cena mleka i mlečnih proizvoda, i to parcijalno, za dinar do dinar i po, dok neki proizvodi tada nisu ni poskupeli”, izjavila je Svetlana Glumac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: