"Vlada nastavlja lošu praksu"

Transparentnost Srbija saopštilo je da je veoma loše što se u Srbiji nastavlja praksa izostanka javne rasprave o važnim propisima.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.09.2012.

14:33

Default images

"Veoma je loše što se nastavlja praksa predlaganja najvažnijih propisa o kojima građani treba da se pitaju kako će finansirati državni aparat i po kojim pravilima će se taj novac trošiti bez davanja mogućnosti da se glas građana i stručnjaka o tome čuje u smislenoj i uređenoj javnoj raspravi", navodi se u saopštenju.

Transparentnost Srbija smatra da se ovaj ozbiljan problem može rešiti jedino zakonskim preciziranjem obaveze organizovanja javnih rasprava, koja je sada nedovoljno određena.

Podseća se da je Vlada Srbije 11. septembra dostavila Narodnoj skupštini, radi usvajanja po hitnom postupku, niz predloga zakona iz oblasti javnih finansija uz obrazloženje da je hitnost izmena i dopuna neophodna kako bi efekti mogli da se odraze u rebalansu budžeta i donošenju budžeta za 2013. godinu.

U saopštenju se navodi da po oceni Transparentnosti Srbija među predloženim izmenama Zakona o budžetskom sistemu ima i stvari koje mogu biti korisne za očuvanje javnih rashoda.

"To su pre svega mere u vezi sa širenjem kruga javnih institucija koji će biti obuhvaćeni sistemom računa Trezora, mere koje bi trebalo da obezbede bolju evidenciju o preuzetim obavezama i povećanje iznosa novčanih kazni za prekršaje", piše u saopštenju.

Međutim, kako se naglašava, u predloženim izmenama Zakona potencijalni rizik za javne finansije kod zaključivanja ugovora o višegodišnjim kapitalnim izdacima je samo umanjen, ali ne i otklonjen i u takvim slučajevima za preuzimanje obaveze biće dovoljno da se sa tim saglasi organ izvršne vlasti, ne i skupština, bez obzira na vrednost ugovora.

"Postoji još mnogo stvari koje bi se u ovom Zakonu mogle popraviti u cilju suzbijanja prostora za korupciju, pre svega u pravcu povećanja javnosti i ograničavanja diskrecionog odlučivanja u procesu planiranja budžeta a neke izmene će biti neophodne i zbog izmene Zakona o javnim nabavkama, koja se takođe očekuje uskoro", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: