Krkobabić traži pomoć za penzionere

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić je pozvao gradove u Srbiji da pomognu penzionerima u svojim opštinama.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

10:34

Default images

On je najavio da će grad Beograd dodeliti novčanu pomoć svojim penzionerima, čija je penzija manja od 20.000 dinara i pozvao lokalne samouprave da pomognu na isti način.

"Nadamo se da će lokalne samouprave većih gradova kao što su Novi Sad, Niš, Kragujevc, Subotica imati razumevanje za svoje pezionere i izdvojiti novac za jednokratnu pomoć, po uzoru na grad Beograd", rekao je Krkobabić.

Krkobabić koji je i ministar rada i socijalne politike rekao je da država daje novac za isplatu pomoći penzionerima sa primanjima do 15.000 dinara, a da je grad Beograd odlučio da tu granicu pomeri i da iz svog budžeta dodeli pomoć penzionerima čija su primanja izmedju 15.000 i 20.000 dinara.

Krkobabić je najavio da će prva rata pomoći za penzionere od 4.000 dinara biti isplaćena u utorak, a naredna u decembru.

Kako je rekao, osim toga penzioneri će dobiti i povećanje od dva odsto u oktobru ove godine i aprilu 2013. godine zbog usklađivanja
penzija.

On je rekao da je način usklađivanja penzija privremeno promenjen i da se od oktobru 2013. godine vraća na stari sistem usklađivanja sa
rastom cena na malo i BDP.

"Gledano u masi za penzionere nije nastala nikakva promena, nema smanjenja primanja, ali je izvršena preraspodela novca u korist najsiromašnijih. Manje je povećanje penzionerima koji imaju veće penzije, dok će oni koji imaju niže penzije dobiti više i tu je postignut balans", rekao je Krkobabić.

Kako je rekao, to znači na primer da će oni penzioneri čija je penzija oko 10.000 dinara, dobiti povećanje više od 13 odsto, a kako penzija raste, taj procenat povećanja se smanjuje.

On je najavio da će Vlada pratiti rast cena i socijalno ekonomska kretanja i da će ako bude potrebno do kraja godine na još neki način pomoći najsiromašnijima, ako ne kroz novčanu pomoć, onda kroz neke pakete ili na primer drva, ugalj, da lakše prebrode krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: