NIS i Kinezi u Kovinu grade TE?

Naftna industrija Srbije i kompanija Čajna mašineri endžiniering korporejšn (CMEC) iz Kine zainteresovane su za istražne radove u termoelektrani u Kovinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

10:11

Default images

Tamo bi trebalo da budu izgrađeni novi rudnik uglja i nova termoelektrana snage 700 megavata.

Te dve kompanije su zainteresovane da obave istražne radove i da urade projektnu dokumentaciju za izgradnju dva termo bloka od po 350 megavata u Kovinu, rečeno je posle razgovora predstavnika NIS-a i CMEC-a sa ministrom rudarstva Milanom Bačevićem.

Ministar Bačević je rekao da postoje neka sporna pravna pitanja koja se tiču izdavanja istražnih prava, pošto je prethodnih godina jedna bugarska kompanija već uradila elaborat o rezervama uglja u Kovinu, po odobrenju prethodnog Ministarstva rudarstva.

Ministarka energetige Zorana Mihajlović je rekla da, ako se brzo reše sporna pitanja u vezi sa istražnim pravima, može se očekivati da izgradnje termoelektrana u Kovinu počne najranije za godinu dana.

Ona je istakla da je taj projekat u Kovinu jedan od prioriteta ulaganja u energetiku Srbije. Delegaciju NIS-a u razgovorima u Vladi Srbije predvodio je generalni direktor Kiril Kravčenko, a kompanije CMEC predsednik Zhang Chun.

Ekspretski timovi beogradskog Instituta „Jaroslav Černi” i nemačke kompanije LMBV potvrdili su, međutim, da je na tom mestu moguće kopati ugalj, a da se ne zagadi voda. Istraživanja stručnjaka su pokazala da bi eksploatacijom uglja kapacitet vodnog resursa bio smanjen za samo jedan odsto, sto je zanemarljivo pošto se radi o obnovljivom izvoru.

Otvaranje novog kopa i izgradnja TE u Kovinu, koštali bi, prema procenama, oko 1,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: