Procedura čuva direktorske fotelje

Direktori javnih preduzeća zasada mogu da odahnu, jer masovnih smena, u skorije vreme, neće biti, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

09:50

Default images

Ipak, kako je potvrđeno u nadležnom Ministarstvu finansija, pripremljen je predlog Zakona o profesionalizaciji javnih preduzeća.

On se trenutno nalazi u proceduri davanja mišljenja svih resora. Reč je, zapravo, o zakonskom predlogu koji je prelazno rešenje do konačnog usvajanja Zakona o javnim preduzećima.

"Cilj nam je da sva ministarstva daju što kvalitetnije predloge. Zato smo i odlučili da o ovom zakonu Vlada ne raspravlja odmah i da ga ne šaljemo na usvajanje u Skupštinu tokom zasedanja na kom se raspravlja o rebalansu budžeta", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

O njemu će reči biti na prvom redovnom zasedanju Skupštine, početkom oktobra.

Inače, navedeni predlog zakona predviđa da se svi postojeći direktori javnih preduzeća i menadžeri koje bira i razrešava Vlada, danom njegovog donošenja uvedu u v.d. stanje, odnosno da postojeći rukovodioci postanu vršioci dužnosti.

Plan je i da se donese Zakon o javnim preduzećima, koji će definisati način izbora direktora svih preduzeća koji su u vlasništvu države. Kako se najavljuje, izbor će biti isključivo po objavljenim konkursima. Od kada je formirana vladajuća koalicija u samim javnim preduzećima, ali i medijima spekuliše se o podeli plena između stranaka.

Svakodnevno „isplivavaju“ kadrovska rešenja, pa za svaku firmu postoji i po nekoliko kandidata. Međutim, sudeći po potezima, koje povlači Vlada Srbije „najslađi kolač“ nije podeljen.

Formalno čelnici javnih preduzeća biraće se, kako je i obećano u predizbornoj kampanji na konkursima, a za to je potreban pravni okvir i otuda priprema i usvajanje čak dva zakona.

"Vlada Srbije u jednom danu može da razreši direktore javnih preduzeća, ali se kabinet premijera Ivice Dačića nije odlučio za tu varijantu", kaže izvor Novosti.

Direktor agencije može da podnese ostavku i na taj način bude razrešen dužnosti. Ukoliko Vlada Srbije želi da ga smeni onda mora da ima „debelo“ obrazloženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: