Zapisi spasavaju dinar

Evro na ovdašnjem tržištu može da se zauzda, ali samo ako država uskoro proda zapise na međunarodnom tržištu, a što i najavljuje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

00:39

Default images

Samo taj priliv, kako se pretpostavlja u iznosu od 750 miliona evra, može da smiri devizni kurs i da, čak, dinar blago ojača.

Pad privredne aktivnosti, nemogućnost izvoza u zemlje Evropske unije i ostala tržišta, pojačani inflatorni pritisci koji su posledica predvidivih efekata suše i poskupljenja energenata, kao i zadržavanje referetne kamate NBS na istom nivou ukazuju da će kurs samo da raste.

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta kaže za Novosti da je jačanje dinara tokom proteklih nedelju dana jednokratna posledica dokapitalizacije nekih banaka i povećanje dinarske obavezne rezerve, zbog čega su banke morale da prodaju devize na tržištu i time smanjile potražnju za evrima.

"S druge strane, banke čuvaju svoju likvidnost, odnosno novac i manje državne obveznice, što takođe utiče na kretanje kursa, ali i na popunjavanje državne kase", ističe Đukić.

Banke su oprezne i ne žele da ulaze u rizik da žrtvuju svoj novac za vrednosne papire sa nedovoljno atraktivnim prinosom. S druge strane, država, da bi popunila rupe u budžetu koje su nastale u prvoj polovini godine, mora po svaku cenu da pronađe izvore finansiranja kroz aranžmane sa Rusijom, Kinom...

Narodna banka Srbije je tokom ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 1,35 milijardi evra da bi sprečila prekomerni rast kursa koji je u jednom trenutku premašio i 119 dinara.

Na godišnjem nivou, domaća valuta je pala za 14,2 odsto, a u odnosu na prethodnih šest meseci za 10,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: