Priprema se gorka pilula za štediše

Početak narednog meseca obeležiće dva vrlo zanimljiva događaja za štediše.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 13.09.2012.

15:35

Default images

Naime, početkom meseca treba da počne primena novog paketa mera Vlade a krajem oktobra tu je sedmica štednje.

Ova dva događaja će, po svoj prilici, ove godine biti povezana.

Vlada namerava da podigne poresku stopu na prihod od kamata sa 10 na 15 odsto. Pa ostaje da se vidi kako će banke to ugraditi u svoju poslovnu politiku.

O tome koliko je ovakav potez opravdan finansijski stručnjak Zoran Jeremić za novosadski Dnevnik kaže da je jasno da su državi neophodni prihodi i da je to iznudilo ovakav potez.

"Ma koliko se to ne sviđa štedišama izvesno je da je to gorka pilula koju će morati da progutaju. Povlačenje novca iz banka nije populano jer štediše tada ostaju bez ikakve kamate".

"Pored toga, oni koji imaju i da štede mogu da podnesu veći namet. Štedni ulozi ne spadaju u socijalnu kategoriju. Da ne pominjem da je ulog u bankama mnogo sigurniji od slamarice", navodi on.

Što se tiče banaka, izvesno je da svih tridesetak koliko ih posluje na našem tržištu neće postupiti jednako.

"Banke koje su ponudile niže stope će verovatno ići na korekciju na više, dok će one koje već imaju visoke kamate ostaviti sve po starom", objašnjava član Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić.

Tek, kamate na štednju su u Srbiji još uvek visoke. U Nemačkoj se na depozite dobija 1,5 odsto godišnje odnosno tri puta manje nego ovde. Kako se budemo razvijali tako će i kod nas padati.

To govore i podaci: u 2011. stope na depozite su pale za 0,4 odsto, a u prvih šest meseci ove godine za 0,1 odsto. Hoće li porez ovaj trend zaustaviti ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: