Ukidanjem agencija nećemo uštedeti

Ukidanjem pojedinih agencija, fondova i sličnih institucija biće ostvarene male suštinske uštede u budžetu Srbije, kaže član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

13:43

Default images

On je istakao da će prava reforma nastati onda kada se vidi da li su svi ranije planirani projekti i programi tih institucija potrebni.

Prema Vučkovićevim rečima, sledeći korak trebalo bi da bude da se "prečešljaju" javne nabavke, specijalizovane usluge i usluge po ugovoru tih institucija i tek kad se na tome smanje rashodi biće napravljene prave uštede.

"Nije poenta samo u ukidanju agencije kao pojma, već treba videti šta je sa njihovim rashodima pošto sve one imaju svoje projekte i programe", rekao je on.
Govoreći o predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu, Vučković je ocenio da je pozitivna promena ukidanje pojma sopstvenih prihoda budžetskih korisnika, jer su ta sredstva uglavnom neracionalno trošena. Međutim, zabrinjava što je ostavljena mogućnost da nadležna ministarstva prave spisak korisnika čiji prihodi idu u budžet, jer će tako opet biti moguće da se deo sredstava vodi izvan računa trezora, dodao je on. Takođe, nije dobro što je predviđeno da se za pojedine budžetske korisnike sopstveni prihodi ukinu tek od 2014. godine, rekao je Vučković. Prema njegovim rečima, pozitivna promena je zakonsko uredjivanje taksi i naknada time što će od sada one moći da se donose samo zakonom, ili uz dozvolu Ministarstva finansija.
Što se tiče predloga zakona koji predvidja ograničavanje maksimalnih zarada, on generalno može da dobije dobru ocenu, ali nije dobro što nisu obuhvaćene sve vrste poslova u javnom sektoru već važi samo za rukovodioce i pomoćno i tehničko osoblje, rekao je Vučković. On je ukazao i da su od te odluke izuzeta pojedina javna preduzeća, ali da to nije jasno precizirano već se kaže da su to ona preduzeća izložena konkurenciji na tržištu. Veliki napredak napravljen je i na Zakonu o javnim preduzećima i zadovoljavajuće je definisan postupak javnog konkursa za izbor direktora, medjutim nedostatak je što komisiju za imenovanje koja odlučuje koji kandidati ispunjavaju uslove imenuje vlada i, osim toga, daje i konačnu reč ako više kandidata ispunjava uslove, naveo je Vučković. Istovremeno, trebalo bi razmotriti i mogućnost da se i članovi nadzornog odbora imenuju na osnovu javnog konkursa, ukazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: