Traže guvernera preko malih oglasa

Novi guverner Banke Engleske biće izabran do kraja ove godine na osnovu "otvorenog i fer konkursa" koji će biti raspisan putem oglasa u štampi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

09:08

Default images

Drugi, petogodišnji mandat Mervina Kinga, aktuelnog guvernera centralne banke Velike Britanije, ističe 30. juna 2013, podsetila je novinska agencija Rojters.

Kingov njegov naslednik će imati samo jedan mandat, ali u trajanju od osam godina, tokom kojeg će obavljati šire nadležnosti tako što će osim o monetarnoj politici brinuti i o finansijskoj stabilnosti i propisima. Oglas će biti objavljen u petak u nedeljniku "Ekonomist" i na internet sajtu za zapošljavanje britanskih javnih službi. Ovo je prvi put da se guverner Banke Engleske (BoE), kojeg imanuje kraljica Elizabeta na predlog ministra finansija i premijera, bira javnim oglašavanjem u štampi.
"Odlučio sam da imenovanje Kingovog naslednika bude obavljeno na osnovu otvorenog i fer konkursa", kazao je britanski ministar finansija Džordž Ozborn poslanicima u parlamentu.
"Kao i u slučaju Mervina Kinga, tražimo inteligentnog, nezavisnog i poštenog guvernera. Nameravamo da ime izabranog kandidata saopštimo do kraja ove godine", dodao je Ozborn.
Visoki funkcioneri Trezora i Banke Engleske biće zaduženi za selekciju kandidata koji će molbe morati da pošalju najkasnije do 8. oktobra. Izabrani kandidat biće saslušan pred komisijom Trezora parlamenta pre nego što njegovo imenovanje postane definitivno. U oglasu će biti precizirano da budući guverner mora biti osoba koja "uliva poverenje i kredibilitet kako u samoj Banci tako i na finansijskim tržištima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: