Punija kasa, prazniji džepovi

Naftaši se, posle odluke Vlade da Skupštini predloži povećanje akcize na dizel i naftni gas, još preračunavaju, po svemu sudeći.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 12.09.2012.

23:52

Default images

Borisav Tadić, predsednik Udruženja privatnih uvoznika naftnih derivata izjavio je za Novosti da je očito da će cene na pumpama morati uskoro da se koriguju.

"Za koliko će naftaši morati da poskupe litar goriva zbog novih iznosa akciza i poreza na dodatu vrednost još uvek je nemoguće reči", kaže Tadić.

"Međutim, jasno je da će benzin promeniti cenu za iznos višeg poreza, kao i da će nešto više rasti i cena dizela. Međutim, nameti na tečni naftni gas sada postaju previsoki, potpuno se menjaju pariteti i približavaju cene pojedinih goriva, što će uticati na dalji pad prometa"

Nezvanično se može čuti da bi benzin, samo po osnovu većeg poreza mogao poskupeti i do tri dinara, dok bi TNG, posle novih viših nameta mogao da košta i čitavih 100.

Prema tvrdnjama Milice Bisić, savetnika ministra finansija za poreze, odluka da se povećaju nameti na benzin neće značajnije uticati na promet goriva.

Inače, od početka krize benzini su se, na srpskim pumpama, kupovali manje nego ranije. Drastičniji pad zabeležilo je dizel gorivo, ali ne zbog manje tražnje, već zbog snalažljivosti vozača, koji su kupovali lož-ulje, na koje nije plaćana akciza.

Otkako je i na lož-ulje uvedena akciza, dizel goriva beleže i veću tražnju. Od 1. oktobra će lož-ulje imati i najveći namet - od 42 dinara, kada se ovo gasno ulje koristi za pogon putničkih automobila, ali i najniža, svega 2,5 dinara, kada se koristi za grejanje.

Naime, oni koji koriste lož-ulje imaće pravo na povraćaj akcize. To znači da će, prilikom kupovine ulja plaćati punu cenu, a da će zatim od filijale Poreske uprave zatražiti povraćaj. Sličnu proceduru će, nakon kupovine goriva, prolaziti i taksisti, oni koji obavljaju transport, poljoprivrednici....

Zbog više akcize će, narednog meseca, poskupeti i cagrete. Kako je nezvanično najavljeno iz ovdašnjih duvanskih industrija, sledi poskupljenje od 20 dinara po paklici.

To je posledica za deset dinara većeg fiksnog dela akcize. Druga vrsta akciza koja se plaća procentualno, smanjena je za procentni poen. Ali kada se uz akcizu kupcu izračuna i veći porez na dodatu vrednost, dolazi se do toga da paklica poskupi tako drastično.

Ako je pušačima za utehu, naredno usklađivanje nameta na cigarete sledi tek u julu naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: