Bogati najveće neplatiše vrtića

Najneredovnije platiše vrtića su građani sa visokim primanjima i to u onim gradskim opštinama gde su prosečne zarade iznad republičkog proseka.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

16:01

Default images

Prema rečima gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljane Jovčić roditelji beogradskih mališana plaćaće i dalje boravak dece u vrtiću po regresnoj skali.

"Pravljenjem regresne skale olakšavamo roditeljima koji imaju niža primanja", rekla je Jovčić i navela da će politika Sekretarijata i dalje ići u tom pravcu, iako je, kako kaže, imala priliku da od roditelja čuje pitanje zašto u Beogradu ne plaćaju svi istu cenu vrtića.

Kako kaže, za grad nije problem da "uproseči" cenu, ali ima roditelja sa minimalnom zaradom i više članova domaćinstva.

Ove godine više od 12.000 mališana prvi put ulazi u neki od beogradskih vrtića, a pojedine ustanove u opštinama Vračar, Stari grad, Novi Beograd, u želji da što više izađu u susret roditeljima, imaju takozvane večernje grupe.

Ovi vrtići rade tako što deca borave u vrtiću u ono vreme u kojem njihovi roditelji rade, pre ili posle podne, u zavisnosti od smene.

Produžene ili večerenje grupe u najvećem broju slučajeva rade od 15.30 do 21.30 ili od 16.00 do 22 sata, rekla je Jovčić i navela da se ovakva usluga ne naplaćuje dodatno.

Ovakav način rada je, kako kaže, višestruko koristan je su grupe manje, a i roditelji su rasterećeni.

Deca u večernjim smenama imaju isti broj obroka kao i deca koja borave u vrtiću tokom prepodneva. Pripremaju se sveži obroci, a ne hrana koja je ostala od ručka. U beogradskim vrtićima nalazi se oko 55.000 mališana od jedne do 6,5 godina i ovaj broj ne obuhvata predškolski uzrast koji je u obavezi da pohađa pripremni program.

Roditelji se najviše žale, jer nisu dobili neki od popularnih vrtića, rekla je Jovčić, i navela da je najveća potražnja za mestom u vrtiću "Zvezdana prašina" na Bežanijskoj kosi, "Mića i Aćim" na Vračaru, "Plava ptica", "Bajka"...

Jovčić je najavila da naredne nedelje počinje rekonstrukcija vrtića "1001 radost" na Voždovcu, sa više od 2.000 kvadrata. Taj objekat više decenija nije rekonstruisan, rekla je ona i navela da je deci ponudjen prevoz do ustanove koju su izabrali, kako ne bi ostali kod kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: