Bisić: Ušteda 20 milijardi dinara

Očekuje se da će rezultat konsolidacije javnih finansija biti ušteda od 20 milijardi dinara u 2013. godini, kaže Milica Bisić savetnik u Ministarstvu finansija.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2012.

14:50

Default images

Komentarišući paket mera za stabilizaciju javnih finansija koji je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak, Bisić je objasnila da se ta ušteda ne odnosi na prihodne mere koje obuhvataju povećanje poreza, poreskih stopa, drugačiju organizaciju i primenu različitih mera.

Po tom osnovu se do kraja godine očekuje povećanje prihoda u iznosu od 16,7 milijardi dinara, a u narednoj godini 56,4 milijarde dinara, nezavisno od pomenutih ušteda, precizirala je ona na konferenciji za novinare u vladi Srbije .

"Kada se preračunaju gubici od ukidanja parafiskalnih nameta na lokalnom i centralnom nivou i uporede sa dobicima koji će nastati uključivanjem sopstvenih prihoda u budžetske biće ostvaren dodatni priliv u budžet od najmanje 10 milijardi dinara", dodala je Bisić. Na pitanje novinara da li su troškovi na rashodnoj strani mogli biti manji, na primer kada je reč o subvencijama privredi i poljoprivredi, Bisić je objasnila da su na naplatu stigle ranije obaveze, medju kojima i prema "Fijatu", kao i da su zbog nezapamćene suše morala da budu obezbedjena dodatna sredstva za pomoć poljoprivrednicima.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić rekao je da će ukidanjem sopstvenih prihoda budžetskih korisnika biti ostvareni dodatni prihodi od ukupno 40 milijardi dinara, od čega će biti odbijeno 20 milijardi dinara koje će oni dobijati na ime troškova iz budžeta.
Suština izmene Zakona o budžetskom sistemu jeste objedinjavanje svih prihoda u budžet i ukidanje sopstvenih prihoda, kao kategorije, pa tako sopstveni prihodi ministarstava, organa, agencija više neće postojati.

Bisić je kao primer navela da će prenošenje prihoda Fonda za zaštitu životne sredine u centralni budžet doneti sredstva od četiri milijarde dinara. Bisić je najavila da će specifična akciza na cigarete u Srbiji od 1. oktobra biti povećana za 10 dinara. Ona jerekla da je izmenama Zakona o akcizama predvidjeno da se specifična akciza na cigarete poveća sa 33 na 43 dinara po paklici.

Prema rečima Bisićeve, to povećanje je bilo predvidjeno za 1. januar 2013. ali da je izmenama Zakona o akcizi pomereno na 1. oktobar.

Istakla je da je planirano da ta specifična akciza od 1. jula 2013. bude povećana za jos dva dinara, na 45 dinara po paklici.

Bisićeva je rekla da će druga akciza na cigarete, takzvana ad valorem, od početka oktobra umesto 34, biti 33 dinara. Izmene Zakona o akcizama nalaze se u skupštinskoj proceduri i trebalo bi ih poslanici razmatraju naredne sedmice.

Povraćaj PDV-a na vrhu prioriteta

Kada se radi o predlogu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predvidjeno je proširivanje nadležnosti Poreske uprave usled ukidanja Uprave za igre na sreću, Republičkog deviznog inspektorata, kao i nad neregistrovanim delatnostima.
Istovremeno, Poreskoj upravi biće vraćena nadležnost nad prekršajnim postupcima u toj oblasti koja je bila preneta na sudove, kao i drugostepeni postupak po rešenjima lokalnih samouprava.
Planiran je i povoljniji tretman za odlaganje poreskog duga obveznicima koji sami prijave nemogućnost redovne otplate, tako što će biti omogućena otplata na rate i smanjena kamata, a biće uspostavljen i jednak tretman kašnjenja u isplati obaveza i za državu i za poreske obveznike.
To znači da će ukoliko država bude kasnila sa povraćajem PDV-a, poreskim obveznicima plaćati kaznenu kamatu, tako da se očekuje da će se to naći u vrhu prioriteta za isplatu Uprave za trezor. Što se tiče predloga izmena Zakona o PDV-u, Bisić je ponovila da niža stopa PDV-a od osam odsto ostaje nepromenjena za sve proizvode za koje je i do sada važila, a da je viša stopa povećana sa 18 na 20 odsto. Ona je podsetila da je granica za obavezan ulazak u sistem PDV-a podignuta sa četiri na osam miliona dinara, a da je donja granica ukinuta kako bi se olakšao rad preduzećima koja se bave izvozom usluga i čiji promet najvećim delom nije u zemlji. Komentarišući ranije najavljivano ukidanje PDV-a na opremu za bebe, Bisić je podsetila da je PDV kao porez na potrošnju regresivan, odnosno svi plaćaju istu stopu bez obzira na dohodak i ukidanje ili smanjenje tog poreza na bilo koji proizvod da bi se neki deo stanovništva rasteretio. Prema njenim rečima, postoji ideja da se umesto toga obezbedi dodatna pomoć onima koji imaju prinovu u porodici i ta mera će u zavisnosti od budžetskih mogućnosti biti usmerena na one koji imaju pravo na dečji dodatak i to sa budžetom za 2013. godinu.
PDV u gradjevinarstvu po prvi put će platati investitori, a ne izvodjači radova, a povećan je i iznos PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa pet na osam odsto i taj novac biće im uplaćivan direktno na račun. Takođe, predlogom izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana predvidjeno oporezivanje kapitalnog dobitka samo ako je nepokretnost koja se prodaje u vlasništvu kraće od deset godina. Iz oporezivanja će biti izuzet i iznos otpisa kredita za stan koji se prodaje radi namirenja duga po kreditu usled nemogućnosti otplate i koji je ranije bio tretiran kao prihod, rekla je Bisić.

Različite akcize za gorivo

Novi predlog zakona o akcizama donosi značajnu izmenu kojom se predvidjaju različiti iznosi akcize za različite upotrebe derivata, uz mogućnost povraćaja za pojedine kategorije potrošaca goriva.
Predvidjeni su različiti iznosi akciza za dizel gorivo, koje je u zakonu definisano kao gasno ulje, u zavisnosti od njegove upotrebe, što će onemogućiti ili bitno ograničiti zloupotrebe koje su se javljale na tržištu, istakla je Bisić.
Ona je kao primer navela mahinacije sa lož uljem, koje se prodavalo kao evro dizel, što je državu u ovoj godini koštalo oko šest milijardi dinara, a prošle godine 12 milijardi dinara. Bisić je ukazala da je jedina akciza na dizel gorivo koja je povećana sa sadašnjih 37,07 dinara na 42 dinara ona koja se odnosi na njegovu upotrebu za pogon putničkih vozila.
Kod ostalih namena dizela, kao što su grejanje, transport putnika i robe i poljoprivreda, obračunavaće se sadašnja ili niža akciza, rekla je ona.
"Kada je reč o benzinu koji se praktično isključivo koristi za pogon putničkih vozila, njegova akciza je ostala ista i iznosi 49,6 dinara po litru", naglasila je Bisić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: