NBS: Zaradili na spasavanju dinara?

Jorgovanka Tabaković će istražiti da li se neko okoristio od toga što je NBS na spasavanje dinara, potrošila 1,35 milijardi evra deviznih rezervi u ovoj godini.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 12.09.2012.

10:13

Default images

U prvom obraćanju javnosti Jorgovanka Tabaković je obelodanila da će se ozbiljno analizirati gde se taj novac prelio, odnosno da li je bilo preprodaje novca u spekulativne svrhe, piše Politika.

Da ova njena namera nije bila samo puko obećanje potvrdili su i bankari. U jednoj od najvećih banaka kažu da su još pre nekoliko sedmica od NBS dobili zahtev da im dostave podatke o trgovanju devizama na određene datume. Tačnije za 23. maj i 1. jun. U prvom slučaju radi se o trećem danu posle drugog kruga predsedničkih izbora na kojima je pobedio Tomislav Nikolić kada je kurs „podivljao”.

Dan pre toga, 22. maja srednji kurs evra je bio 113,76, a na rečeni dan 114,39 dinara, a 25. maja 115,11 dinara.

Slično se desilo i u drugom slučaju. Srednji kurs evra 31. maja bio je 116,26, sutradan 116,9, a na kursnoj listi za naredni dan je osvanulo 117,34 dinara.

Da li iza ovog rasta kursa stoje špekulanti i da li će novi guverner uspeti to da istera na čistac valjalo bi da saopšti sama Jorgovanka Tabaković. Kad je već najavila…

Ali bankari na spisku kupaca i prodavaca deviza, njihovih klijenta, na zadate datume ne vide ništa neuobičajeno, špekulativno.

"Mi i inače svakodnevno NBS dostavljamo izveštaje o obimu deviznog trgovanja, a desetodnevno podatke za čiji račun smo kupovali i prodavali devize. Kada se govori o špekulativnim zaradama na kursu zaboravlja se da na vrednost dinara utiču osnovne stvari u ekonomiji – inflacija, spoljnotrgovinski debalans, javni dug, budžetski deficit… ali i psihološki faktor očekivanja koji može da važi u postizbornim danima", kaže jedan bankar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: