Prednosti ukidanja nameta

Direktorka FEFA Centra za evropske integracije i javnu upravu Ana Trbović ocenila je da će ukidanje parafiskalnih nameta dodatno urediti poresku politiku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

14:39

Default images

Prema njenim rečima, to će delimično rasteretiti privredu.

Ističući da tim merama uvodi red u poresku politiku, ona je objasnila da će država "ubirati prihode i rasteretiti privredu tamo gde ti prihodi nisu toliko značajni za budžet, a opterećuju privredu".

Trbović je izjavila da je "broj jedan" na tom spisku firmarina koja otežava rad malih i srednjih preduzeća, posebno ako se nalaze u centru grada, a pojedina zbog svoje delatnosti moraju biti baš tu.

"To su često nameti koji obeshrabruju preduzetnike da se bave privatnim poslom, a time pomognu i da se zaposli više ljudi", dodala je Trbović, ukazavši da ukidanje pojedinih taksi nije toliko bitno za privredu, ali jeste za građane, sportska udruženja...

Prema njenim rečima, veliki broj država u Evropi je povisio PDV, tako da se očekivalo da se to desi i u Srbiji zbog ekonomske krize i neuspeha vlade da budžet zadrži na održivom nivou.

"Fiskalna konsolidacija je eufemizam za uvođenje reda u poresku politiku i to su te mere, odnosno ukidanje nameta koji su doneti i sprovode se bez dovoljne kontrole", navela je Trbović.

Kako je ocenila, sledeći korak je da se do kraja sprovede sveobuhvatna reforma propisa na način da se smanje i operativni troškovi u vezi sa birokratijom i na taj način dodatno podstakne preduzetništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: