Aranžman sa MMF-om možda dogodine

Stend baj aranžman sa MMF-om Srbija bi mogla da sklopi početkom 2013. godine, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

14:01

Default images

Da bi do tog aranžmana došlo, Vlada Srbije će kroz budžet za 2013. morati da pokaže svoju ozbiljnost u sređivanju javnih finansija, rekao je Đogović.

Prema njegovim rečima, budžet za sledeću godinu biće kontrolni ispit za novu Vladu Srbije, dok je rebalans budžeta, takav kakav je, iznuđen, jer se za 40 dana ne može mnogo uraditi.

Ono što se eventualno može uraditi je smanjivanje troškova mnogobrojnih agencija, smanjivanje parafisklanih nameta, povećanje stope PDV-a, rekao je Đogović i ocenio da je dobro što je nova vlada krenula i sa rashodne a ne samo sa prihodne strane.

On smatra da će biti neophodno da Vlada Srbije stvori program za restrukturiranje celokupnog javnog sektora, a to podrazumeva i program za otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, kao i smanjenje subvencija kako bi se ta količina novca uputila u strateški važne grane.

"Ovo što se radi rebalansom budžeta to je andol efekat, spuštate temperaturnu groznicu, malo je hladite ali niste izlečili boljku od koje boluje ova zemlja, a to je metastaziranje celokupnog javnog sektora u svim oblastima i na svim nivoima. Neophodno je da se napravi rez u toj metastazi kako bi se očuvalo zdravo tkivo", ocenio je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: