Niže naknade za muzički dinar

Sve radio i TV stanice koje imaju zaključen ugovor sa SOKOJ-om plaćaće niže cene naknade za korišćenje muzičkih autorskih dela za 2012. godinu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

11:32

Default images

To je obezbeđeno Protokolom o popustima koji su potpisale ova organizacija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Kako se navodi u saopštenju ANEM-a ovim protokolom obezbeđeni su značajni popusti i pogodnosti za plaćanje minimalne naknade za 2012, a ujedno se reguliše i pitanje izmirivanja dugova iz prethodnog perioda.
Protokol će stupiti na snagu osam dana nakon što bude objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije. ANEM ukazuje da Protokol predstavlja završnu fazu dugotrajnih napora da se iznosi naknada prilagode uslovima u kojima elektronski mediji posluju u Srbiji.
Prethodno je Sokoj, ističe ANEM, na osnovu mišljenja Komisije za autorsko i srodna prava iz decembra prošle godine doneo tarifu koja važi od 31. decembra prošle godine i kojom su predvidjena drastična povećanja minimalnih naknada.
"Zaključenim Protokolom predvidjeni su popusti za plaćanje minimalne naknade koji će se, u pojedinim slučajevima, kretati i do 75 odsto u odnosu na važeću tarifu i pogodnosti koje se ogledaju u mogućnosti izmirivanja dugova iz prethodnog perioda u više rata, uz otpis kamata, ili njihovog dela u slučajevima u kojima je došlo do utuženja", saopštio je ANEM.
Protokol takodje predvidja da će Sokoj, tokom septembra i oktobra, za sve zainteresovane stanice obezbediti besplatnu obuku za korišćenje onlajn portala za dostavljanje košuljica.
Paralelno s ovim, ANEM i Sokoj će već tokom jeseni, analizirati efekte primene Protokola, u cilju postizanja novog sporazuma koji bi se odnosio na naknade u 2013. godini, navedeno je u saopštenju. ANEM je pozvao svoje članice i sve druge emitere u Srbiji da iskoriste popuste i pogodnosti predvidjene Protokolom, a posebno i da se uključe u obuku za korišćenje onlajn portala za dostavljanje košuljica kako bi se u budućnosti sudski postupci, koji se odnose na dostavljanje muzičkih košuljica, izbegli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: