Dinar četvrta najgora valuta

Međunarodni ekonomski portal Blumberg svrstao je srpski dinar na četvrto mesto najgorih svetskih valuta, piše portal 021.rs.

Izvor: Blumberg

Domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Neslavno četvrto mesto najgorih svetskih valuta naša nacionalna valuta zauzela je na listi od 178 zemalja, a društvo joj prave ganski cedi, indijski rupi i ugandski šiling.

Svetski ekonomski stručnjaci ukazuju na podatak da se Srbija ubraja među zemlje koje se zadužuju pod najvećim kamatama, a domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Analitičari britanskog bankarskog giganta HSBC i japanske banke Nomura kažu da bi troškovi zaduživanja u Srbiji, koji su u protekle dve nedelje dostigli maksimum, mogli dodatno da porastu ukoliko MMF nastavi sa stopiranjem aranžmana u vrednosti od 1,3 milijardi dolara, prenosi portal Blumberg.

"Investitori će pomno pratiti fiskalnu konsolidaciju, kao i da li će Srbija dobiti pečat odobrenja od MMF-a", kaže za Blumberg Agata Urbanska, poznati britanski ekonomista i dodaje da će u suprotnom, investitori tražiti da budu adekvatnono plaćeni zbog povećanog rizika poslovanja.

Kamatne stope na srpske obveznice izražene u dolarima, koje na naplatu dospevaju 2021. godine skočile su 31. avgusta na 7,10 odsto sa 6,45 koliko su iznosile pre opštih izbora održanih 6. maja, a dinar je istovremeno oslabio za 5,5 odsto prema evru.

Vesti

Dinar jača pet para

Dinar će u ponedeljak, 1. juna biti pet para jači prema evru i zvanični srednji kurs će biti 120,6102 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Srbija petak 29.05. 17:44 Komentara: 4

Čadež sprema novi zakon

Novi zakon o komorskom sistemu može se očekivati do kraja godine, a paralelno sa njegovom izradom radi se i na promenama u sadašnjem, kaže Marko Čadež.

Srbija petak 29.05. 17:33 Komentara: 1
strana 1 od 7049 idi na stranu