Šta će doneti povećanje PDV-a?

Ekonomista Ivan Nikolić izjavio je da zbog porasta poreza na dodatu vrednost sa 18 da 20 odsto "cenovni šok" ne bi trebalo da bude veći od 1 do 1,5 procenta.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.09.2012.

14:49

Default images

"Očekuje nas jedan cenovni šok, ali on ne bi trebalo da bude veći od 1 ili 1,5 procenta", kazao je Nikolić.

On je rekao da će rast cena biti ublažen time što nije podignuta poreska stopa za osnovne životne namirnice pa će PDV ostati snižen i iznosiće osam odsto.

"Cene hleba ili mleka ne bi trebalo da budu veće od sadašnjih. Time su zaštićeni oni sa najnižim primanjima", kazao je Nikolić.

On je ocenio da će porast PDV-a kratkoročno uticati na punjenje budžeta, ali da su ključne i mere koje treba da olakšaju poslovanje preduzeća, poput ukidanja 130 poreskih stopa, kazao je Nikolić.

Vlada je danas donela odluku da opšta stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) bude povećana od oktobra sa 18 na 20 odsto, ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Snižena stopa PDV-a od 8 odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana
.

Izmenama zakona se predviđa i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Vlada je odlučila da se ukine oko 130 parafiskalnih nameta i taksi, čime poreski sistem postaje jednostavan i predvidiv.

Prokopijević: Povećanje PDV-a pogrešna mera

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je kao potpuno pogrešnu meru Vlade Srbije da od oktobra porez na dodatnu vrednost (PDV) poveća sa 18 na 20 odsto.

"Ova mera će samo privremeno malo popuniti budžet, daviće privredu, a kroz nekoliko meseci biće još samo veći problem", kazao je on.

Prokopijević je naglasio da se povećanjem PDV-a za dva odsto samo izvlači novac iz privrede gde se koristi produktivno i on odlazi u državu gde se koristi neproduktivno.

On je dodao da bi ova mera imala smisla samo ako bi se kazalo da će se porezi podići šest meseci dok se ne smanje rashodi vezano za državu i dok se ne otpusti jedan broj ljudi iz države, a onda će se oni vratiti tamo gde su bili.

"Ovo je jedna štetočinska politika i od takvog ministra koji to radi ne može ništa bolje ni da se očekuje", naglasio je Prokopijević.

LDP: Bezobrazluk vlade

Liberalno demokratska partija saopštila je ranije danas da će se suprotstaviti pokušaju da se na mala vrata poveća PDV i time sav teret katastrofalne budžetske krize svali na građane Srbije.

U saopštenju ta stranka je navela da će se suprotstaviti povećanju PDV-a, bez obzira da li će to vladajuća koalicija pokušati da uradi kroz rebalans budžeta ili kroz budžet za 2013. godinu.

"Poseban je politički bezobrazluk to što Vlada odbija čak i da na normalan način saopšti svoje namere o povećanju poreza i nedeljama obmanjuje javnost izmišljajući fiskalnu konsolidaciju koja će navodno biti pokrenuta", naveo je LDP.

Prema toj stranci, postoje mnogo bolje, efikasnije i pravednije mere od povećanja PDV-a.

"Pre bilo kakvog razgovora o stopi PDV moraju se ukinuti duboko pogrešan zakon o tzv. fiskalnoj decentralizaciji kojim je, u interesu izbornih ambicija današnjeg ministra finansija, razoren budžet Srbije i iz njega oduzeto skoro 400 miliona evra na godišnjem nivou".

Zatim se, kako se navodi, moraju smanjiti nekontrolisane subvencije gubitaškim javnim preduzećima, obuzdati zaduživanje za sumnjive privredno-političke projekte, smanjiti drugi oblici javne potrošnje, modernizovati Zakon o radu, povećati efikasnost države, reformisati javni sektor.

LDP smatra da stranke koje su u kampanji lagale građane i obećavale ekonomsko blagostanje i jeftinu demagogiju, ignorisale upozorenja i predloge LDP, Fiskalnog saveta, Narodne banke i dobronamerne javnosti, danas nemaju nikakvo pravo da povećavaju PDV koji nisu ni pominjali u predizbornoj kampanji i dok su formirali Vladu.

"Politički lideri te koalicije, od kojih je većina pre osam meseci direktno oterala MMF iz Srbije usvajajući rasipnički budžet, danas nemaju "ni moralno ni političko pravo da od gradjana i privrede otmu novih 500 miliona evra kako bi se servisirali trošak svojih namernih promašaja", naveo je LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: