Budžet za agrar 42 milijarde dinara

Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da će ukupni poljoprivredni budžet iznositi 42 milijarde dinara i da će biti isplaćene sve obaveze od početka godine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

12:34

Default images

Prema njegovim rečima biće ispalćene i preuzete obaveze definisane uredbama koje su tek donete.

Ministar Knežević je u intervjuu Politici rekao da je prethodna vlast koristila sve materijalne i državne resurse da dobije parlamentarne i predsedničke izbore, pa su tako "marketinški zaposlili 1.700 agronoma, prošlogodišnje subvencije isplatili ove godine.

"Potrošili do maja sve pare koje su bile predviđene do novebra, a njemu ostavili praznu kasu."

"Planirali su sopstvene prihode od 29 milijardi dinara, od toga do sada je trebalo da se bude ostvareno 15, a realizovano je samo 2,5 milijarde dinara", naveo je ministar ukazavši da je "prethodni ministar agrarni budžet radio politikantski i diletantski".

Na pitanje zašto je vlada zabranila izvoz industrijskog bilja, a liberalizovala uvoz žitarica ukidanjem carina, Knežević je rekao da su se prilikom donošenja takvih odluka rukovodili ukupnim bilansom Srbije ali i standardom gradjana.

Knežević je naveo da je šteta kod suncokreta između 15 i 20 odsto, kod soje oko 35 odsto, a kod šećerne repe preko 30 procenata.

Prema Kneževiću, izvozom industrijskog bilja nastao bi manjak, prerađivačka industrija bi ostala bez sirovine, došlo bi do nestašice šećera i ulja, nedostajuće količine bi morale da budu uvezene, a to bi vodilo povećanju cena, što standard građana ne može da podnese. Ministar je rekao da je povećanje cena hrane posledica suše, ali i velike nebrige prethodne vlade.

"Naravno da je neko morao da traži veću cenu mleka kada nije dobio premiju ni za januar. Pokušaćemo da intervenišemo na tržištu preko Direkcije za robne rezerve, kao i kupovinom 200.000 tona kukuruza. Mislim da će to proizvesti efekat stabilizacije cena", rekao je Knežević.

Prilikom primene mera agrarne politke, prema Kneževića, Vlada će pokušati da razdvoji socijalne od ekonomskih mera.

Domaćisnstvo sa jednom kravom i okućnicom ne može da opstane i to nije poljoprivreda, rekao je on.

"Njima treba pomoći socijalnim merama koje su van ovog ministarstva - da prežive. Mi mormo da stimulišemo one vrhunske sa dobrim rezultatima. Pružićemo se koliki nam je guber, a nećemo unapred praviti razliku među proizvođačima. Ideja je da podignemo poljoprivredu", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: