Dobri utisci učesnika SES-a

Poslodavci podržavaju vladine antikrizne mere dok sindikalci smatraju da je sada glavni zadatak da se one i primene.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

15:06

Default images

Kako je izjavio predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković posle konstitutivne sednice Socijalno - ekonomskog saveta (SES) potrebno je da svi delovi društva imaju razumevanja za teškoće u kojima se nalazimo zbog ekonomske krize, kako bi se ona što efikasnije prevazišla.

On je ukazao da je ova vlada suočena sa situacijom sve veće zaduženosti zemlje i sve većih problema u privredi, zbog čega su i poslodavci i radnici u sve težoj situaciji, ocenivši da je zato potrebno da svi što bolje saradjuju.

Atanacković je rekao da su poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije tokom prve sednice SES imali plodnu diskusiju i ocenio da je novi sastav tog tela mnogo više okrenut ka privredi nego za vreme mandata prethodne vlade.

"Sa priličnim optimizmom gledamo na hitne i odlučne mere vlade za prevazilaženje krize i mislim da ćemo sa novom vladom ostvariti mnogo bolju saradnju", kazao je predsednik UPS.

On je ocenio da je sada mnogo snažniji tripartidni sastav tog tela, koji čine predstavici vlade, poslodavaca i sindikata i da na njegov značaj ukazuje i činjenica da je prvoj sednici prisustvovao i premijer Ivica Dačić.
Atanacković smatra da će u okviru budućih sednica SES-a sindikati i poslodavci moći da pomire svoje različite zahteve. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da je na današnoj konstitutivnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta postojao entuzijazam da se socijalni dijalog, kao praksa, u većoj meri uvede u odnose vlade sa poslodavcima i sindikatima.
Čanak je, novinarima posle sednice Saveta, kazao da je za sada "bilateralna saradnja" poslodavaca i sindikata bila dobra i da sada postoje izgledi da će se uspostaviti bolja komunikacija sa Vladom Srbije.
Ocenjujući paket antikriznih mera koje je na današnjoj sednici predstavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, Čanak je rekao da su one u dobroj meri adekvatne problemima koje je potrebno rešiti. Međutim, zadatak koji sledi je primena tih mera, ukazao je predsednik UGS "Nezavisnost", i dodao da je u dosadašnjim slučajevima pri primeni mera postojalo prebacivanje odgovornosti izmedju tri strane. "Ovaj put bi trebalo svi da nadjemo sebe u tom paketu mera, a naročito važnu ulogu ima država zbog svog monopola prinude", rekao je Čanak, ističući da mere ne bi smele da ostanu samo na papiru.
Navodeći da je dogovoreno da se SES sataje najmanje jednom mesečno, Čanak je najavio da će, pošto antikrizne mere prodju vladu i parlament i "krenu u opticaj", biti podeljene uloge na njihovom sprovodjenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: