Državni revizor vraća pare u budžet

Generalni državni revizor Radoslav Sretenović najavio je da će DRI vratiti u budžet 96 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 08.09.2012.

13:00

Default images

On je predloći i izmenu zakona o DRI koji treba da omogući veću nezavisnost te inistitucije.

Po sadašnjem zakonu samo 20 poslanika u Skupštini može da pokrene postupak smene čelnika ili Saveta DRI, rekao je generalni državni revizor Sretenović i napomenuo da će izmenom tog dokumenta biti zatražen poseban budžet za tu instituciju, kao što je to slučaj sa Skupštinom Srbije.
Sretenović je rekao da 24. septembra ističe mandat Saveta DRI, a skupštinski Odbor za finansije nadležan je za predlog parlamentu za izbor članova tog Saveta, rekao je on.
Do kraja oktobra DRI će uraditi nacrt izveštaja o reviziji zavrsnog računa budžeta za 2011, koji bi trebalo da bude predat Ministarstvu finansija, najavio je generalni državni revizor.
Sretenović je najavio i da će DRI do kraja ove godine objaviti najmanje 45 izveštaja o reviziji i ukazao da je ta institucija uspela da smanji deficit budžeta za 2008. i 2009. godinu za oko pet milijardi dinara, a u 2010. za oko 6,5 milijardi dinara.
U pomenutih 45 izveštaja DRI su i oni o trošenju budžetskih sredstava kod javnih preduzeća, lokalne samouprave, javni dug Srbije, ministarstava Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, naveo je Sretenović.
Starteškim planom DRI od 2011. do 2015, predviodjeno je jačanje kapaciteta te državne institucije, uvodjenje informatičke infrastrukture koja bi trebalo da dovede do automatizacije poslova unutar DRI, a od 2013. počeće pilot projekat - reviziju svrsishodnosti, najavio je Sretenović.
Revizija svrsishodnosti treba da pokaže da li se sredstva koja su korišćena dala očekivane rezultate, objasnio je Sretenović i dodao da trenutno 20-ak zemalja u svetu primenjuje tu vrstu revizije. Inače je po Sretenoviću DRI do sada dala 667 preporuka budžetskim korisnicima, a kao posledicu toga je većina njih uvela internu kontrolu i reviziju, predoc. Revizorska institucija je od osnivanja podnela 193 prijave za nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava i sve su procesuirane, istakao je Sretenović i napomenuo da su od toga 162 bile prekršajne prijave, 29 za privredni prestup, a tri su bile krivične. Do sada je najviše prekršaja bilo zabeleženo u kršenju Zakona o javnim nabavkama.
Od svih tih prijava doneto je sedam pravosnažnih presuda, od čega su šest bile osudjujuće, a jedna oslobadjajuća, dodao je Sretenović. Vrhovni državni revizor Gordana Tišma podsetila je da DRI obavlja i reviziju poslovanja lokalne samouprave, kojih u Srbiji ima 168 i najavila da je u 2012. planirana 21 revizija poslovanja lokalne samouprave i to u 11 gradova i 10 opština.
Vrhovni državni revizor Željko Rnjak rekao je da će u 2012. predmet revizije, takodje, biti rad 16 javnih preduzeća u Srbiji i dodao da će medju njima biti beogradski "Vodovod i kanalizacija" i Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) "Beograd". Vrhovni državni revizor Ljubica Janković Andrijević rekla je da DRI sprovodi i reviziju poslovanja Narodne banke Srbije (NBS), koja se odnosi na korišćenje javnih sredstava i na poslovanje sa budžetom Srbije.
Okvir za reviziju NBS je Zakon o računovodstvu i reviziji, a inače taj posao u centarlnoj banci po zakonu obavlja komercijalni revizor, rekla je vrhovni državni revizor Janković Andrijević i objasnila da se u slučaju NBS ne radi isti posao dva puta, iako tako izgleda na prvi pogled. Izveštaj DRI o NBS je javni i centralna banka ne može da bira državnog revizora, a komercijalna revizija se ugovara sa klijentom, objasnila je Janković Andrijević i dodala da su različiti ciljevi te dve kontrole. Na osnovu izveštaja DRI, centralna banka je iz poslovanja u 2009. u budžet uplatila dobit od 4,5 milijardi dinara, a iz 2010. blizu dve milijarde dinara, podsetila je Janković-Andrijević.
Vrhovni državni revizor je rekla da je DRI već završila revizije za NBS i za javni dug Srbije i sastavlja nacrte. DRI je osnovana 2007, a 2009. je počela da obavlja revizije poslovanja budžetskih korisnika. Danas ima 128 zaposlena, od čega 104 u revizorskim službama, kojih su 32 revizori sa revizorskim zvanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: