Đurković:Vlada mora biti efikasnija

Srbija kao država mora biti efikasnija, a njena administracija jednostavnija nego sada da bi bila stvorena povoljnija ekonomska klima

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

12:49

Default images

Ovaj recept za privlačenje stranih investitoria dao je predsednik Američke privredne komore (APK) u Srbiji Miloš Đurković.

On je rekao da svakako treba podržati vladine mere usmerene na budžetsku štednju i smanjenje parafiskalnih nameta.
"To su dva od osam prioriteta kojih bi, prema mišljenju koje je Američka privredna komora iznela pre formiranja sadašnje vlade, trebalo da se u svom radu drži novi kabinet ministara", kazao je Đurković.
Vlada bi, po Đurkoviću, trebalo brzo i efikasno da radi na ubrzanju izdavanja građevinskih dozvola, ali i uklanjanju mnogobrojnih prepreka za efikasno obavljanje konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.
Reforma državne administracije i završetak restrukturiranja i privatizacije javnih preduzeća, kao i povećanje transparentnosti prilikom donošenja ekonomskih zakona, predstavljaju probleme na koje takođe ukazuje APK.
Neophodno je, osim toga, rešavanje pitanja visokog učešća loših kredita u bankarskom sektoru, ali i modernizacija regulative iz oblasti radnih odnosa“, smatra Đurković.
"To je bitno ne samo za dolazak stranih investitora, nego i uopšte za uspešan rad postojećih kako stranih, tako i domacih ulagača", istakao je Đurković. On je pohvalio činjenicu da novi nacrt Zakona o javnim nabavkama ukazuje na nekoliko veoma bitnih problema na koje ukazala i APK, i napomenuo da taj pravni akt treba ne samo da spreči korupciju već i da ubrza čitavu proceduru u realizaciji nabavki. Po Đurkoviću, vlada treba, takodje, da radi na ozbiljnoj reformi javnog sektora i državne administracije, što bi značajno moglo da podigne kredibilitet Srbije i kompenzuje probleme koji će se javiti u nekim drugim sektorima privrede zbog realizacije reformske politike.
"Američka privredna komora u Srbiji ostaje konstruktivni partner Vlade i u narednom periodu i nastavićemo rad na završetku strukturnih reformi i unapredjenju investicione klime. Zbog toga planiramo da, povodom 100 dana Vlade, organizujemo skup koji će biti prilika da se čuju ocene o načinu i uspešnosti njenog rada," kazao je čelnik APK.
Đurković je naveo da se APK dosadašnjem radu "veoma angažovala na promociji Srbije kao investicione destinacije, ali i kroz pomoć ulagačima - ne samo američkim nego i drugim - da obave poslove u Srbiji".
APK, kazao je Đurković, kroz promociju Srbije kao investicionog odredišta želi da pomogne u dovodjenju što većeg broja novih stranih ulagača, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država.
Članice APK su proteklih 11 godina, koliko ta institucija deluje u Srbiji, uložile u ovdašnju privredu više od devet milijardi evra. APKsada ima 160 kompanija-članica od kojih su trećina iz SAD, isto toliko iz drugih delova sveta, a ostatak iz Srbije, precizirao je Đurković.
"Do sada smo, u cilju stvaranja povoljne biznis klime i lakšeg dolaska novih investitora, bili veoma angažovani u domenu pravne regulative i pomoći u podizanju kapaciteta državne administracije", kazao je prvi čovek APK i objasnio da to znači i "stalan rad sa Vladom Srbije i drugim državnim institucijama. "Jedan od načina kako možemo da privučemo nove investitore u Srbiju jeste da postojeći budu zadovoljni", ukazao je Đurković, uz opasku da asocijacija koju on predvodi dosta radi i na promovisanju dobre poslove prakse jer je, "veoma bitan i način na koji se posao obavlja."
"Mi sebe vidimo kao nekoga ko deluje i edukativno na tržištu Srbije i propagira ispravan model vodjenja poslova, u etičkom, humanom i transparetnom smislu", naglasio je on.
Đurković je dalje primetio da sada, kada je reč o novim ulaganjima u srpsku privredu, treba imati u vidu i da su investitori suzdržani generalno u celom svetu zbog usporenog investicionog ciklusa izazvanog globalnom ekonomskom krizom.
"Dalja ulaganja svakako će zavisiti i od globalne ekonomije, ali i spremnosti Srbije da završi ključne ekonomske reforme", konstatovao je Đurković.
Đurković je istakao kako je Srbija zemlja koja je idealna za poljoprivredu i zbog toga u toj grani treba da ima veoma dobre i bitne investicije, ali i napomenuo da su ulaganja veoma potrebna i u svim drugim granama privrede.
I u informatičkoj tehnologiji Srbija ima šansu da privuče nove investicije, mišljenja je Đurković ističućiu da je to sektor u kome se kapital brzo oplodjuje i lakše nego u nekim drugim delatnostima otvaraju nova radna mesta.
"Veoma je bitno", zaključio je Đurković, "što posao u informatičkom sektoru uglavnom dobijaju mladji ljudi koji su i solidno plaćeni pa zbog toga ne moraju da razmišljaju o odlasku iz domovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: