Dinkić predstavlja program MMF-u

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastao se u Švajcarskoj sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svetske banke.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

11:16

Default images

Njima je ministar Dinkić predstavio obimni program fiskalne konsolidacije koji priprema Vlada Srbije, a čiji je cilj da doprinese uštedama u budžetu od oko milijardu evra u narednoj godini. Ministar je zatražio i podršku za njegovo sprovodjenje.

U ime Vlade Srbije, Dinkić je izrazio interes za što skorije pregovore sa MMF-om i postizanje novog sporazuma, koji bi omogućio i aktiviranje veoma povoljnih kredita kod Svetske banke, saopštilo je kasno sinoć Ministarstvo finansija i privrede.

Tokom jednodnevne posete Montrou ministar Dinkić se sastao sa i sa predsednicom Švajcarske Evelin Vidmet Šlimf i ministarkom finansija Švajcarske Džoan Šnajder Aman, kao i sa guvernerom Centralne banke Poljske, Marekom Belkom. Inače, kratka misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Srbiji od 10. do 14. septembra, sa glavnim zadatkom da proceni najnovije makrokonomske izglede zemlje, potvrdjeno je Tanjugu u Kancelariji MMF-a u Beogradu.
Kako je navedeno u izjavi stalnog predstavnika MMF-a u Srbiji Bogdana Lisovolika na internet stranici kancelarije, "misija će, takođe, razgovarati o zabrinutosti MMF-a povodom nedavnih izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije koje su narušile njenu autonomiju, kao i povodom fiskalne situacije".
"Neće se angažovati na pregovorima o aranžmanu", naveo je Lisovolik.
Prema ranijoj izjavi državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede Vlajka Senića, u Srbiju 10. septembra dolazi delegacija MMF-a sa zadatkom da analizira stanje u javnim finansijama, a prethodno su krajem avgusta i početkom septembra obavljeni tehnički razgovori sa predstavnicima fonda.
Posle tih poseta, očekuje se i zvanična poseta misije MMF-a, koja će uslediti krajem ove godine, uoči planiranja budžeta za 2013, rekao je Senić.
"Mi smo pripremili sve raspoložive informacije, potpuno smo otvoreni za saradnju i uvereni smo da, uoči donošenja budžeta za 2013. godinu, možemo očekivati postizanje sporazuma sa MMF-om", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: