Mihajlović: Na udaru strujna mafija

Ministarka energetika Zorana Mihajlović je rekla da se EPS neće privatizovati, već da će biti promenjen način upravljanja - izvršiće se korporativizacija EPS-a.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 08.09.2012.

10:44

Default images

Ministarka je najavila da će na "udaru biti strujna mafija" jer su se "u energetski sektor proteklih godina stigle milijarde evra, a rezultata gotovo da i nije bilo".

Zorana Mihajlović je najavila i da neće biti poskupljenja struje i gasa do kraja godine. "Učinićemo sve da remonti budu završeni na vreme i da obezbedimo dovoljne količine energije. Bez obzira na sušu, mi smo zemlja koja već 27 godina nije izgradila nijedan elektro-energetski objekat, a potrošnja struje je godišnje rasla 1,5 odsto i trošili smo struju mnogo više po jedinici društvenog proizvoda nego što su to radile sve druge zemlje u okruženju", rekla je Mihajlović za "Novosti".

Ministarka je rekla i da se nada da neće biti restrikcija, jer nas očekuje teška energetska kriza.

Mihajlovićeva je napomenula da država mora da ima u vidu da 70 odsto građana Srbije nije u stanju da redovno plaća račune za struju i otkrila da Vlada razmatra mogućnost otpisa dela kamate neplatišama, medju kojima su i brojna preduzeća kao i da je u planu uvodjenje jeftinije tarife tokom dana.
"Ne mogu reći precizan rok, ali garantujem da će postojati dva sata jeftine struje i tokom dana", istakla je Mihajlović.

Govoreći o uvozu struje Mihajlović je navela da neće biti uvoza struje "već u septembru i oktobru", ali da će verovatno biti neophodno u decembru i januaru" i da će Vladi utvrditi tačne količine.

"Opet se pokazuje da su planovi uvoza koje pravi EPS neverovatno loši, zbog čega struja mora da se interventno uvozi zimi, što je nekoliko puta skuplje", kazala je ministarka i dodala da nije protiv trgovine električnom energijom (posrednika), ali da je protiv da se neko bogati na interventnom uvozu. Mihajlović je potvrdila da će cena gasa mirovati do kraja godine i primetila da je "Srbijagas" na žalost u ogromnim dugovima i velikim kreditima kao i da su Rusi Srbiji obećali isporuku gasa do 2021, ali traže da im se prethodno plati stari dug od 30 miliona dolara i izrazila nadu da će Srbija "i ubuduće koristi ruski gas".
Ministarka je najavila da će sistemski unaprediti rad toplana i da će im se maksimalno pomoći i učiniti sve da se, iz robnih rezervi, obezbede dovoljne količine mazuta kako niko ne bi bio u hladnom stanu.
Govoreći o mogućnosti da se pokrenu neki kapitalni energetski objekti što nikome nije pošlo za rukom 27 godina, Mihajlović je navela da bi morali da otvorimo nova rudna polja, korisne bi bile mini-hidroelektrane, a da je dugoročno gledano u planu izgradnja TENT B3 "Kolubare" i "Djerdap 3".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: