NBS: Rast BDP-a sledeće godine

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ne želi da preuzme zasluge za stabilan kurs, ali najavljuje da će nas inflacija mučiti sve do polovine naredne godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

16:02

Default images

Ali, kako napominje Tabakovićeva, sledeću godinu bi trebalo da obeleži i rast bruto domaćeg proizvoda.

"Ne pripisujte u zaslugu meni ili bilo kome, kurs koji se ne menja ovih dana. Jednostavno postoje neke stvari koje su po definiciji takve ili je ovo doba godine takvo da kurs mnogo ne osciluje", kaže Tabakovićeva.

Ipak, ono što se ne smiruje poslednjih meseci je inflacija - daleko će izaći iz planiranih 4,5 posto. Guvernerka kaže da će se inflacija polovinom iduće godine smiriti.

"Neće inflacija biti mnogo preko 10 odsto, nemojte uopšte da brinete. Je l vidite kakvu ekipu imate ovde!? Pa mi ćemo to srediti samo tako", kategorina je bila Tabakovićeva.

Inače, guvernerka je za visoku inflaciju pronašla, uz one predvidive - kao što je rast cena, i nepredvidive razloge.

"Jedno je bog u smislu kiše, sunca, suše i tako dalje, a drugo političke okolnosti kao što su izbori", navodi Tabakovićeva.

Tabakovićeva je svoje predloge za viceguvernere prosledila Skupštini koja je sednicu prvo zakazala pa onda otkazala. Razlog nije politički.

"Bilo je glupo zakazati sednicu, to su oni već kasnije shvatili, zato što nisu znali da su ranije spremni zakoni u Skupštini. Iz vlade su najavili da imaju spremno 35 zakona i nama ništa ne smeta da sačekamo jednu nedelju. Kada bi nekom palo na pamet da taj izbor viceguvernera dovede u pitanje, doveo bi u pitanje i moj opstanak ovde", kaže guvernerka.

Ona je poželela i dobrodošlicu misiji MMFa - kaže da je spremna da sasluša i sve njihove argumente o zakonu o Narodnoj banci ali i da slabo reaguje na pritiske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: