Dačić:Srbiji preti dužničko ropstvo

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plata i penzija i normalnog funkcionisanja države.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

14:40

Default images

"Zato će vlada sledeće nedelje predložiti antikrižne mere čiji je cilj ušteda od milijardu evra. Procenjuje se da je stopa zaduženosti 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da može da poraste do 60 odsto", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbiaja posle vanredne sednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dačić je naveo da mere podrazumevaju rebalans bužeta i donošenje desetina zakona koji bi trebalo da smanje nepotrebne troškove države, spreče recesiju i pad BDP-a i industrijske proizvodnje.

Premijer je kazao da je Srbiji potrebno više milijardi evra i da zato treba razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Švajcarskom i svima koji imaju interes da daju novac.

Dačić je naveo i da Srbija ima najvišu cenu kapitala u regionu, najnestabilniju valutu i najniže plate i da se uslovi poslovanja ne mogu porediti čak ni sa zemljama u regionu.

Prema njegovim rečima, "uz najminimalnija povećanja nekih davanja" rastereti će se privreda i gradjani i biće ukinuto 130 poreza, taksi i dažbina i desetine nepotrebnih agencija.

"To su mere za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje bankrota, ali su potrebne i dugoročne mere za pravi privredni oporavak. Radiće se istovremeno na obe stvari", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da formiranje Nacionalnog saveta za privredni oporavak nije alibi za pogrešnu politiku vlade nego da su sindikati, privrednici i ekonomisti od njega tražili dijalog.

"Šta ste tražili to ste dobili. Izvolite predložite mere. Rekao sam biznismenima: Kao što ste radili za sebe, sada malo da radite za državu i narod", rekao je Dačić. On je najavio da će od ponedeljka početi proces donošenja zakona, da će sutra biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta i da će posle toga biti predložen rebalans budžeta, a do kraja sledeće nedelje biće doneti predlozi svih zakona i akata koji bi trebalo da omoguće normalno funkcionisanje i stabilizaciju finansijskog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: