Dačić: Uštedećemo milijardu evra

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je za sledeću sedmicu rebalans budžeta i predloge pratećih zakona usmerene na smanjenje troškova.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

11:22

Default images

Premijer je istakao istakao da će efekat mere koje će Vlada Srbije predložiti biti oko milijardu evra uštede.

"Država predlaže rebalans budžeta u ponedeljak, do kraja sledeće sedmice predloge pratećih zakona koji će ići ka smanjenju troškova i ka štednji kada je reč o državi", rekao je premijer gostujući na RTS.
Dačić, koji je predsedavao prvom sednicom Nacionalnog saveta za privredni oporavak, najavio je i različite zakonske inicijative, kao što su subveniconisani krediti za privredu koji će dovesti do povećanja stope razvoja, istakavši da će efekat mere koje će Vlada Srbije predložiti biti oko milijardu evra uštede.

"Polovina od tog iznosa na planu rashoda, a druga na planu prihoda uz najmanje moguće povećanje poreza, ali istovremeno uklidanje više od 130 parafiskalnih nameta prema privrednim preduzećima i suvišnih agencija i direkcija", precizirao je premijer.
On je poručio da se mora razmišljati i o kratkoročnim i dugoročnim merama i doći do konstolidaje javnih finansija, upozorivši da je budžetski deficit mnogo veći nego što je najavljivano početkom godine.
Kako je dodao, deficit je sedam odsto, a predvidjeno je da bude 4,5 odsto, dok se javni dug do kraja godine, ako se nastavi ovim tempom približiti 60 odsto.

"Moramo da izbegenemo blokadu budžeta, odnosno da obezbedimo sredstva za plate i penzije, za normalno funkcionisanje države, kao i za finansiranje dugova, kako ne bi upali u dužničku krizu", istakao je Dačić.

Premijer je izrazio očekivanje da će prva sednica Nacionalnog saveta za privredni preporod rezultirati savetima vezanim za stimilacije za privredu i predlozima makroekonomskih mera. "Mi ćemo se orjentisati u narednom periodu ne da gradjani štede, nego da država štedi i pomogne da privreda funkcioniše. Što ima više investicija to će država brže izaći iz krize", naglasio je Dačić.

Upitan zbog čega predstavnici malih i srednjih preduzeća ne učestvuju u radu Saveta, on je kazao da su oni za državu važni kao i predstavnici krupnog kapitala, ali da je trebalo odabrati uži krug ljudi, inače bi to bio sastav od nekoliko stotina ljudi.

Dačić je naglasio da Savet mora biti operativno telo, koje će pomoći da se uspostavi društveni dogovor oko toga kako dalje. Kada je reč o kursu evra, on je naveo da je nastojenje da se stabilizije.

"Svi segmenti treba da dele sudbinu naroda - i privreda i državna i monetarna vlast i donose mere koje će omogućiti da postoje stabilni uslovi privredjivanje. To znači da se izbegne situacija kakva je sada - da imamo skoro najniže plate u regionu, da imamo nestabilan kurs i da nema dovoljno subvencija za razvoj privrede", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: