Biće ulja i šećera, a mleka i mesa?

Zabrana izvoza šećerne repe, soje i suncokreta i intervencija na tržištu kukuruza obezbediće stabilno snabdevanje jestivim uljem i šećerom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

13:25

Default images

Osim toga zaštitiće se i proizvodnja svinjskog mesa, ali se postavlja pitanje šta će biti sa mlekom i junećim mesom, objašnjavaju ekonomisti.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će vlada doneti uredbu o zabrani izvoza, šećerne repe, soje i suncokreta, kao i odluku o razmeni veštačkog đubriva za pšenicu i kukuruz za Robne rezerve po vrlo povoljnim uslovima.

Intervenisaćemo sa merkatilnim kukuruzom iz Robnih rezervi, a za uzvrat ćemo tražiti da za tu količinu kukuruza vrate isporukom mesa, kako bi se stabilizovala ponuda i cena mesa, kazao je on.

Direktorka d.o.o. "Industrijsko bilje" Olga Čurović istakla je da su takve mere bile potrebne "zato što su bilansi zbog velike suše dovedeni u kriznu zonu".

"Potrebno je da se obezbedi domaća potrošnja, da rade domaći kapaciteti, da ono što država finansira kao premiju za poljoprivredne proizvode ostane ovde da se preradi i izveze finalni proizvod na kome se mnogo više zarađuje nego na sirovinskom", kazala je ona.

Čurović je poručila da ne treba stimulisati konkurenciju u preradnim kapacitetima iz inostranstva, na taj način što ćemo premirati primarnu proizvodnju, a potom sirovinu prodavati stranim prerađivačima koji će potom ponovo tu sirovinu kao finalni proizvod plasirati na naše tržište.

"Hrvati su već uveli meru zaštite svojih potrošača time što će primeniti velike carine na izvoz šećerne repa. Oni su dobili veću kvotu (za izvoz šećera), a nemaju tolike površine (pod šećernom repom)", podvukla je Čurović. Savetnik Privredne komore Srbije Vojislav Stanković ocenio je međutim, da su "mere parcijalne, nisu sveobuhvatne i neće značajnije uticati na stabilnost tržišta, posebno što je suša napravila mnogo veće probleme nego što se pretpostavlja u ovom trenutku".

Stanković je istakao da je sprečena opasnost da šećerna repa koja je bila zasejana na 10.000 hektara neugovorenih površina namenjenih slobodnom tržištu, bude izvezena za Hrvatsku.

On je kazao da je postignuta stabilnost u snabdevanju jestivim uljem i sećerom, kao i pružanje pomoći proizvodnji svinjskog mesa i tovu svinja, intervencijom koja vezuje kukuruz za isporuku mesa.

On je dodao da je 90 odsto proizvodnje deteline lucerke, stočnog graška, kukuruza za jaru i silažu "propalo", a isporuke mleka su već smanjene,i pored povećanja premije za mleko za dva dinara.

On je rekao da u rešavanje problema moraju da se uključe i proizvođači stočne hrane, mlekarska i klanična industrija, kao i lokalne samouprave, koje trebaju da se posvete pojedinačnim slučajevima, jer kako je ocenio, makro pristup ne može dati zadovoljavajuće rezultate.
"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: