Vozačku dozvolu plaćaju dva puta?

Svi koji do 25. januara ne polože vozački, moraće ponovo na obuku po novoj tarifi.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 06.09.2012.

11:38

Default images

Polaznici strahuju da zbog navale u auto-školama neće stići da završe obuku po starom sistemu.

Navala na auto-škole, nastala zbog prelaska na novi, duži i skuplji sistem obuke vozača, najveći problem mogla bi da napravi upravo - kandidatima.

Auto-škole ovih dana upisuju polaznika do maksimuma svojih kapaciteta, a sve češće se pominje da neke škole upisuju i više učenika nego što mogu da postignu odnosno da završe obuku i polaganje do 25. januara 2013. godine, što je krajnji rok.

Tako bi moglo da se desi da nemali broj polaznika bude primoran da ponovo krene na obuku, a časove i polaganje još jednom plati, ovog puta po novoj tarifi. Auto-škole imaju rok do 25. oktobra da upisuju kandidate po starom sistemu, a svi koji se do tada upišu imaju najviše tri meseca da završe obuku i polože vožnju.

Ukoliko ne uspeju moraće da prođu obuku po novom sistemu što znači da će umesto 20 časova vožnje imati 40 teorijskih i 40 praktičnih časova, poseban ispit iz prve pomoći i da će sve to morati da plate po novoj tarifi. Iako Vlada još nije propisala cenu, spekuliše se da će obuka koštati i do 90.000 dinara, što je najmanje tri puta više nego sada. Donošenje novih pravilnika o obuci vozača odlagalo se mesecima, ali je konačan početak njihove primene ipak stvorio neverovatne gužve u auto-školama.

"Odgovornost za broj upisanih kandidata je na vlasnicima auto-škola", kaže Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije.

"Nemoralno je i neodgovorno da obećavaju polaznicima da će završiti obuku i polaganje po starom ukoliko to ne mogu da ostvare. Ipak, mislim da toga neće biti osim u nekim slučajevima kada, na primer, škola iznenada ostane bez instruktora, a kapaciteti su im maksimalno popunjeni".

Rašeta objašnjava da ogromnu većinu kandidata koji se sada upisuju u auto-škole čine šesnaestogodišnjaci i smatra da je MUP napravio veliku grešku što je prvo usvojio pravilnik koji je snizio donju starosnu granicu za vozače, a tek onda novi propis o njihovoj obuci.

"Mi smo, tako, već mesecima primorani da obučavamo decu po sistemu koji je dokazano loš" , kaže Rašeta.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će gužva u auto-školama dodatno smanjiti kvalitet obuke za veliki broj, uglavnom maloletnih polaznika.

"Već sada imamo u sistemu veliki broj vozača uzrasta između 16 i 19 godina koji su nedovoljno spremni seli za volan" - kaže Okanović.

"Neko namerno prenosi glasine da će obuka biti nekoliko puta skuplja i forsira tu priču kako bi se stvorile gužve u auto-školama. Obuka će, naravno, biti skuplja, ali mislim da su priče o ceni od hiljadu evra nerealne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: